Președintele Chinei, mesaj pentru Taiwan la congresul Partidului Comunist: „Nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei”

Președintele Chinei, mesaj pentru Taiwan la congresul Partidului Comunist: „Nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei” Sursa: Dreamstime.com

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat, în timp ce ținea un discurs în fața membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) întruniți la Beijing, că țara sa urmărește să alipească insula Taiwan prin metode pașnice, însă fără a le exclude pe cele violente, în caz de necesitate.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că speră într-o reunificare cu Taiwan prin mijloace pașnice, însă afirmă că Beijing își „rezervă dreptul” de a folosi forța în soluționarea problemei teritoriale.

China, dispusă să utilizeze forța pentru a prelua Taiwan

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (n.a. cu Taiwanul), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare. Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi trebuie să fie rezolvată doar de poporul chinez. Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată”, a transmis preşedintele Chinei Xi Jinping, care a blamat orice „separatism şi interferenţă” în legătură cu această chestiune.

După afirmațiile făcute de liderul Xi Jinping, autoritățile de la Taipei au transmis că nu au de gând să cedeze suveranitatea insulei lor, cum nici nu vor să facă vreo concesie referitor la principiile democratice, astfel că Taiwan a respins inclusiv ideea Chinei de a aplica principiul „o ţară, două sisteme” în cazul taiwanezilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Taiwan refuză cooperarea cu China

Acest principiu descrie un model de autonomie similar celei pe care o are Hong Kong, și care este denumită o regiune administrativă specială a Chinei. Totuși, partidele politice aflate la putere în Taiwan au respins această inițiativă, mai ales că aceasta nu se bucură mai deloc de sprijinul populației, conform celor mai recente sondaje de opinie.

Vorbind despre Hong Kong, liderul chinez Xi Jinping a lăudat tranziţia acestui oraș „de la haos la guvernare”, pornită în 2020 printr-o lege a securității naţionale, menită să suprime vocile disidenților din această regiune, conform AFP.

Proteste contra lui Xi Jinping, cu câteva zile înainte de congresul Partidului Comunist

În timp ce liderul țării Xi Jinping se pregătea pentru congresul menit să îî prelungească mandatul de președinte, chinezii au început să protesteze pe fondul restricțiilor draconice impuse în această țară și care încalcă drepturile fundamentale ale omului. Totuși, protestele au fost înăbușite rapid de forțele de ordine al statului. Aceste fapte s-au petrecut cu doar câteva zile înainte ca Xi Jinping să participe la reuniunea Partidului Comunist, ce are scopul normativizării unui al treilea mandat de președinte al Chinei pentru liderul în vârstă de 69 de ani.

Joi, locuitori ai Chinei au protestat împotriva politicii autoritare a lui Xi Jinping, aceștia atârnând mai multe bannere pe un pasaj de pe o arteră importantă din nord-vestul Beijingului: „Spuneți nu la testul COVID, da la mâncare. Nu la închidere, da la libertate. Nu la minciuni, da la demnitate. Nu la revoluția culturală, da la reformă. Nu la un mare lider, da la vot. Nu fi sclav, fii cetățean”, era scris pe un banner.

Cenzură în China

Conform presei internaționale, protestele ar fi avut loc podul Sitong, un pasaj suprateran de pe cea de-a treia șosea de centură din capitala Chinei, în districtul Haidian.

În jurul orei 15.30, jurnaliștii de la CNN au mers la podul Sitong, însă nu au întâlnit protestatari sau bannere, ci doar un număr mare de membri ai forțelor de securitate care se aflau fie pe pasarelă, fie în apropiere de aceasta, organe de ordine fiind văzute patrulând și în jurul altor pasaje supraterane din zonă.