Președintele anti-mască al Braziliei, amendat pentru că a participat la o adunare fără restricții
- Cristi Dorombach
- 22 mai 2021, 20:04
Autorităţile sanitare din Maranhao "l-au amendat pe preşedintele Republicii, care a provocat adunări fără cea mai mică precauţie sanitară", a explicat vineri seara pe Twitter guvernatorul de stânga Flavio Dino.
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, va trebui să plătească o amendă pentru că a făcut o baie de mulţime fără mască în plină pandemie COVID-19 în Maranhao, a anunţat guvernatorul acestui stat din nord-estul ţării, informează AFP.
"Legea este aceeaşi pentru toată lumea", a adăugat el, menţionând că decretele în vigoare în Maranhao "interzic adunările de peste 100 de persoane şi impun purtarea măştii".
Cuantumul amenzii va fi stabilit numai după ce preşedinţia îşi va prezenta apărarea, în termen de 15 zile.
Legea în vigoare prevede o amendă cuprinsă între 2.000 şi 1,5 milioane de reali (aproximativ 450 şi 337.669 de dolari).
Preşedinţia nu a comentat acest subiect
Vineri, Jair Bolsonaro a luat parte la o ceremonie oficială de înmânare a titlurilor de proprietate pentru proprietăţi rurale din Acailandia, la 500 km de Sao Luis, capitala statului Maranhao.
În acest stat sărac au fost confirmate joi primele cazuri de infectare cu varianta indiană din Brazilia, la şase membri ai echipajului unei nave cargo ce a sosit sub pavilion Hong Kong.
Clipuri postate pe contul oficial de Twitter al preşedintelui Bolsonaro îl arată pe acesta făcând baie de mulţime, fără mască, întâmpinat de câteva sute de persoane.
În timpul unui discurs la ceremonie, liderul de extremă dreapta l-a numit pe Flavio Dino "micul dictator gras". El l-a comparat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, dar a greşit, referindu-se la Coreea de Sud.
"În Coreea de Sud, dictatorul nu este un tip mic şi gras? Iar în Venezuela, dictatorul nu este un omuleţ gras? Şi cine este micul dictator gras de aici, din Maranhao?
Oponent ferm al oricărei idei de izolare, preşedintele Bolsonaro i-a calificat deja de mai multe ori drept "dictatori" pe guvernatorii care au luat măsuri restrictive pentru a încerca să stăvilească răspândirea virusului, care a ucis peste 440.000 de persoane în Brazilia.
O comisie de anchetă a Senatului analizează acum modul în care guvernul a gestionat criza din domeniul sănătăţii, cu o serie de mărturii acuzatoare în primele trei săptămâni de audieri