Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a amenințat cu expulzarea ambasadorii europeni, în doar 24 de ore, acuzând guvernele europene, fără a oferi vreo dovadă sau a da exemple, că au complotat împotriva Filipinelor, pentru a o exclude din ONU. 

Duterte a declarat, într-un discurs, că nu va tolera criticile europenilor legate de războiul său împotriva drogurilor, în urma căruia au fost uciși de polițiști cel puțin 3.850 de oameni de când a venit la putere, acum 15 luni, iar grupurile pentru apărarea drepturilor omului vorbesc despre crime împotriva umanității, scrie The Guardian.

Duterte a acuzat UE că intervine în politica sa internă și că vrea să elimine Filipine din ONU. „Pur și simplu ne spuneți: „Veți fi excluși din ONU”. Ne dați bani, apoi începeți să ne spuneți ce ar trebui să facem și să nu facem în țara noastră. Ce tâmpenie! Depășiți faza de colonizare! Nu vă puneți cu noi!”, a perorat liderul filipinez. 

„Credeți că noi suntem doar niște tâmpiți aici? Voi sunteți! Acum ambasadorii țărilor care ne ascultă acum, spuneți-mi, pentru că mâine s-ar putea să nu mai avem relații diplomatice. Veți părăsi țara mea în 24 de ore! Voi toți”, a strigat liderul. 

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Ernesto Abella, a declarat că aceste comentarii ale lui Duterte reprezintă o expresie a furiei față de criticile lansate de un grup mic de parlamentari europeni și consolieri care au susținut o conferință de presă în Manila, pentru a condamna războiul drogurilor. Un grup din partea Alianței Progresive și a Partidului Socialiștilor Europeni s-ar fi  „descris în mod fals” ca fiind o misiune a UE.

O declarație a Delegației UE în Filipine a precizat, joi seara, că grupul de parlamentari sosiți la Manila nu reprezintă diplomați ai UE. Și sublinia că UE vrea să colaboreze cu Filipine în ONU, nu să o excludă. Parlamentul European a dat publicității o rezoluție anul trecut în care își exprima îngrijorarea față de „numărul extraordinar de mare a persoanelor ucise în operațiunile polițiștilor” în războiul drogurilor. 

Duterte a câștigat alegerile anul trecut, după ce a promis că va eradica traficul ilegal de droguri în maximum 6 luni, și a promis că cel puțin 100.000 de oameni vor fi uciși în acest proces. 

Mulți filipinezi continuă să-l susțină pe preșeinte, dar un sondaj luna trecută a înregistrat prima scădere de popularitate a președintelui. 

Duterte susținea anul trecut că el ar fi „bucuros” să masacreze trei milioane de dependenți de droguri.