Până la 1 mai, Partidul Socialiştilor din Moldova a adunat 1,5 milioane de semnături pentru modificarea Constituției și trecerea la forma prezidenţială de guvernare. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Igor Dodon la postul de televiziune rusesc NTV, potrivit portalului Agora.md.
În perioada care urmează, socialiştii vor pregăti modificarea legislaţiei şi îşi vor prezenta iniţiativa de trecere de la republica parlamentară la cea prezidenţială în legislativ. În forul legislativ este nevoie de 34 de de semnături ale deputaţilor.
„Noi avem 24 de deputaţi (grupul socialiştilor din parlament), vedem dacă mai găsim 10 şi, dacă îi identificăm, procedura va fi lansată la Curtea Constituţională, care durează şase luni. Dacă nu, vom merge cu această idee la alegerile parlamentare şi acolo suntem obligaţi să câştigăm', a declarat Dodon.
Din 2000, când Moldova a devenit republică parlamentară, preşedintele are o funcţie mai mult reprezentativă.
În 2016, când devenise o certitudine că Igor Dodon are cele mai mari şanse de câştig, majoritatea parlamentară (proeuropeană) a introdus în legislaţie o serie de amendamente, conform presei moldovene. În ziua inaugurării lui Igor Dodon, la 23 decembrie 2016, au intrat în vigoare modificările ce reduc competenţele preşedintelui în domeniul securităţii de stat, inclusiv în privinţa formării Consiliului Suprem de Securitate. De asemenea, deputaţii au scos Serviciul Informaţii şi Securitate (SIS) de sub controlul preşedintelui.
În acelaşi timp, preşedintelui i-a fost menţinut statutul de comandant suprem al forţelor armate şi unele prerogative în domeniul apărării, deoarece acestea sunt consfinţite în Constituţie şi nu pot fi modificate de o simplă majoritate parlamentară.
De atunci, Partidul Socialist și Igor Dodon au făcut mai multe încercări de schimbare a formei de guvernământ a Republicii Moldova.