Vaccinul AstraZeneca a fost autorizat. Șefa Comisiei Europene bate cu pumnul în masă: Vrem rezultate
- Andreea Vlad
- 29 ianuarie 2021, 23:47
Președinta Comisiei Europene a transmis că se așteaptă ca AstraZeneca să respecte acordul și să livreze milioanele de doze de vaccin promise. Vaccinul AstraZeneca este al treilea care a primit aviz la nivelul UE.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că se așteaptă ca AstraZeneca să respecte acordul și să livreze cele 400 de milioane de doze de vaccin, după ce serul companiei a fost aprobat de UE, notează Digi 24. Serul AstraZeneca/Oxford este al treilea care a primit aviz după cel al Pfizer/BioNTech şi cel al grupului Moderna.
''Aştept să fie livrate cele 400 de milioane de doze conform acordului'', a scris şefa executivului european pe Twitter. AstraZeneca este criticată de mai multe zile de lideri europeni, din cauza întârzierilor semnificative ale producţiei de vaccinuri. „Contractul semnat în august conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar,” a declarat von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk.
UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul. Diferendul este cauzat de anunţul companiei de săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.
Vaccinul AstraZeneca/Oxford este aşteptat cu un interes mare de statele membre UE. Serul dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.
Vaccin AstraZeneca: este foarte eficient în prevenirea formelor severe și a deceselor
Agenția Europeană a Medicamentului și-a dat acordul, vineri după-amiază, ca vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani. Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna. Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea formelor severe și a deceselor provocate de coronavirus.
Totuși, există întrebări serioase cu privire la eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă. Mai puțin de 10% dintre voluntarii la testările clinice au avut peste această vârstă.