Evenimentul Zilei > Actualitate > Presa sârbă: „În pachetul de ajutorare financiară a Greciei intră și recunoașterea Kosovo”
Presa sârbă: „În pachetul de ajutorare financiară a Greciei intră și recunoașterea Kosovo”

Presa sârbă: „În pachetul de ajutorare financiară a Greciei intră și recunoașterea Kosovo”

Presa sârbă speculează că una dintre condițiile impus Greciei pentru a primi asistență financiară este reunoașterea statalității provinciei Kosovo, relatează Euractiv.com.

Cotidianul belgrădean Blic susține că există „semne evidente” că situația financiară precară a Greciei face ca provincia Kosovo să fie „o bătălie pierdută”.

O sursă politică anonimă, citată de Blic, a declarat:

„Ar fi un miracol ca Grecia să nu recunoască Kosovo în următoarea luni, un an cel mult. Diplomaţia sârbă va trebui să facă demersuri importante pentru ca Atena să renunţe la ideea recunoaşterii Kosovo.”

Şi analistul politic Dušan Janjić susţine că recunoaşterea fostei provincii sârbe „va avea loc în toamnă”.

„Tsipras va juca pragmatic. Va recunoaşte Kosovo pentru a amâna problema numelui Macedoniei. Ca urmare a situaţiei proaste (a Greciei -n.r.), el nu va putea să-şi implementeze propriile politici. Va trebui să facă compromisuri şi va recunoaşte Kosovo.”

Macedonia şi-a declarat independenţa în 1991. Grecia se opune însă acestei denumiri, susţinând că numele Macedonia face parte din patrimoniul său naţional. Statul a fost admis în ONU în 1993 sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugoslavă Macedonia, dar din cauza disputei cu Grecia nu poate adera la UE şi NATO.

Speculaţiile au apărut după ce ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, a declarat că Atena „va sprijini Kosovo în încercarea de a deveni membră în organizaţiile internaţionale”.

Şeful diplomaţiei sârbe, Ivica Dacici, a declarat pentru Blic că este la curent cu presiunile asupra Greciei privind recunoaşterea Kosovo, dar consideră că acest lucru „nu se va întâmpla”.

„Am solicitat Ministerului grec de Externe clarificări privind poziţia sa. Mă aştept ca, în pofida presiunilor mari asupra Greciei, să nu-şi schimbe poziţia” în acest sens, a afirmat Dacici.

Ambasada Greciei la Belgrad a precizat, la solicitarea Blic, că „declaraţiile ministrului Kotzias făcute la Priştina sunt clare”.

În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască. Cinci state UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu au recunoscut independenţa Kosovo.