Presa chineză, despre decizia Japoniei de a participa la operațiuni militare externe: un semnal periculos și un avertisment. „Cutia Pandorei a fost dechisă”

Presa chineză, despre decizia Japoniei de a participa la operațiuni militare externe: un semnal periculos și un avertisment. „Cutia Pandorei a fost dechisă”

Presa de stat chineză a criticat astăzi decizia “periculoasă” a guvernului japonez de a autoriza forţele armate nipone să participe la operaţiuni militare externe, în contextul în care Beijingul şi Tokyo sunt angajate în diferende teritoriale aprigi.

Premierul japonez Shinzo Abe a prezentat marţi o nouă interpretare a legii fundamentale ce le permite forţelor de autoapărare - armata niponă - să ia parte la operaţiuni militare externe pentru a-şi ajuta aliaţii, în special Statele Unite ale Americii -, o revizuire istorică a sensului constituţiei pacifiste adoptate în 1947.

“Guvernul japonez este foarte dornic să termine cu sistemul post-război”, a susţinut Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez, într-un editorial foarte critic ce a calificat această decizie drept un “semnal periculos” şi un “avertisment”, scrie AFP.

Agenţia de presă Xinhua, într-un comentariu ce păstrează tonul, a criticat Tokyo printr-o întrebare retorică explicită: “Figurează China printre obiectivele programului vostru militar?”.

Ne puteți urmări și pe Google News

China şi Japonia sunt protagonistele unor dispute maritime importante - mai ales din cauza insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, administrate de Japonia, dar revendicate de China sunt numele de Diaoyu şi unde patrulează de regulă nave ale celor două ţări.

“Japonia are un trecut greu de atacuri ruşinoase, după cum a făcut-o în ultimii o sută de ani împotriva Chinei, Rusiei sau SUA. Acum, oferindu-i o marjă de manevră sporită armatei sale, Japonia îngrijorează din nou lumea”, a scris agenția de stat Xinhua.

Pentru publicaţia China Daily, Shinzo Abe a “deschis cutia Pandorei”: “Tentativele unor politicieni japonezi de a rescrie istoria şi acţiunile ruşinoase ale ţării lor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial arată că Japonia nu merită să fie tratată ca toate ţările”.