Mai multe instanţe din ţară arată clemenţă, în ultima vreme, faţă de slujitori ai Bisericii care au provocat grave accidente de circulaţie aflându-se sub influenţa alcoolului.
Numeroşi preoţi de diferite confesiuni au ajuns, în ultima vreme, în faţa instanţelor de judecată după ce au fost prinşi conducând băuţi sau, chiar mai grav, au comis accidente în urma cărora a rezultat moartea unor persoane nevinovate.
Ultimul caz este cel al preotului ortodox Ciprian Pugna, de 31 de ani, din localitatea Var, judeţul Sălaj care a compărut în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, sub acuzaţia de ucidere din culpă. Preotul i-a implorat pe judecători să-l ierte, menţi onând că el nu a vrut să comită accidentul de circulaţie în urma căruia a murit un foarte bun prieten de-al său.
În momentul în care a comis accidentul, pe 19 aprilie 2009, când a fost Joia Mare din Postul Paştilor, preotul avea o alcoolemie de 1,5 grame în aerul expirat.
Deşi la dosar există declaraţii ale martorilor potrivit cărora preotul participa la o întrecere auto în momentul accidentului, acesta susţine că tragedia s-ar fi produs din cauza unei maşini care circula din sens opus, cu faza lungă.
"Vă rog să nu mă aruncaţi la marginea societăţii, în închisoare!"
Procurorii care au anchetat accidentul arată în rechizitoriu că preotul a plecat de acasă spre oraşul Jibou unde, într-o benzinărie, s-a întâlnit cu un bun prieten de-al său, Vlad Bodea.
Potrivit rechizitoriului, pe drumul de întoarcere spre localitatea Var, preotul a depăşit de mai multe ori maşina condusă de Bodea. "La un moment dat, maşina condusă de Bodea a redus viteza deoarece se apropia o trecere la nivel cu calea ferată, moment în care a fost lovită din spate de maşina condusă de preotul Pugna. Din impact, maşina condusă de Bodea a fost proiectată într-un şanţ din afara părţii carosabile. Rănile pe care Vlad Bodea le-a suferit au fost incompatibile cu viaţa", ne-a declarat un anchetator.
"Mă gândesc că nu puteam să-l depăşesc de două ori şi apoi să-l lovesc. Dacă nu venea maşina din faţă, cu faza lungă, puteam să-l depăşesc. Regret. Încă mai sunt preot. Îmi pare sincer rău. Încă mă rog pentru sufletul lui Vlad. Dar, vă rog, am familie, vă rog nu mă aruncaţi la marginea societăţii, în închisoare", le-a spus preotul Pugna, plângând, judecătorilor.
El ar fi depus un memoriu cu o listă cu 300 de semnături ale enoriaşilor care îi roagă pe judecători să nu-i lase fără preot.
Trei variante pentru alcoolemie: de la vin la ţuică
După ce Judecătoria Jibou l-a condamnat pe preotul Pugna la doi ani de închisoare cu executare, acesta a făcut recurs. Recursul s-a judecat marţi, la Curtea de Apel Cluj, urmând să fie pronunţat după o săptămână, respectiv pe 5 aprilie 2011.
În faţa judecătorilor clujeni, preotul Pugna a venit cu o altă versiune decât cele vehiculate până acum. De data aceasta, preotul n-a mai spus că ar fi băut un litru şi jumătate de vin, ci 250 de miligrame de ţuică, şi asta doar cu "câteva minute înainte de a se urca la volan". El a adăugat că s-a urcat băut la volan obligat de faptul că fiul lui, în vârstă de 2 ani, era bolnav şi avea mare nevoie de medicamente.
Până în prezent, în funcţie de faza procesului, preotul a prezentat trei versiuni diferite care să explice prezenţa alcoolului în sânge. Astfel, imediat după accident, la Parchet, Pugna declara că a băut 1,5 litri de vin. Ulterior, la Judecătoria Jibou, a ajuns la "puţin peste 400 mg", pentru ca la Curtea de Apel Cluj să-şi amintească că ar fi fost vorba de 250 ml de ţuică de prune.
În plus, Ciprian Pugna a mai spus că a mâncat şi două grătare de pui. Surse din justiţia clujeană ne-au spus că acest tip de declaraţie este folosit de toţi cei care cer recalcularea alcoolemiei. S-a îmbătat cu aburii de la ţuica pe care o făcea la cazan
În ultima vreme, mai mulţi preoţi din judeţul Cluj au fost condamnaţi la pedepse de închisoare cu suspendare după ce au fost prinşi conducând sub influenţa alcoolului. Cele mai multe astfel de dosare s-au înregistrat la Judecătoria Huedin. Ultimul caz este cel al preotului Ioan Tonca din Huedin, care a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare. În apărarea lui, preotul Tonca le-a spus judecătorilor că s-a îmbătat nu pentru că ar fi băut, ci din cauza aburilor de la ţuica pe care o făcuse, la cazan, de-a lungul nopţii. De numele lui Tonca se leagă mai multe acuzaţii de fals, el fiind acuzat de mai mulţi moţi că ar fi falsificat documente legate de un composesorat de pădure.
Un alt caz de condamnare cu suspendare este cel al preotului Ovidiu Puia, din Vişag. După ce a fost prins conducând băut, acesta a refuzat să se supună testării cu aparatul alcooltest. Clemenţa justiţiei şi-a spus cuvântul şi în acest caz, preotul Puia fiind condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare.
Din cauza problemelor de comportament ale preotului Puia, acuzat de comportament violent şi consum exagerat de alcool, consistoriu Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului a luat decizia caterisirii acestuia din rândul clerului.
ALTE CAZURI
Justiţie blândă
CĂLĂRAŞI. În urmă cu un an, preotul Dumitru Nicolae Bogdan, care conducea o maşină, fiind sub inflluenţa băuturilor alcoolice, a accidentat mortal o femeie care traversa pe trecerea de pietoni. Preotul a fugit de la faţa locului şi a fost prins după câteva ore de poliţişti. Analiza probelor de sânge recoltate de la acesta a indicat că avea, la momentul testării, o alcoolemie, în sânge, de 0,75 grame.
Preotul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
TÂRGOVIŞTE. În luna martie a acestui an, preotul Nicolae Nicolae, de 41 de ani, soţia sa şi fiica lor, în vârstă de 15 ani, au murit după ce maşina lor, o Dacie, a fost strivită de un BMW care rula pe o stradă din oraş cu peste 150 de kilometri la oră şi nu a redus viteza nici măcar în dreptul trecerii de pietoni. În BMW se aflau o femeie şi doi bărbaţi şi, iniţial, femeia a afirmat că ea se afla la volan.
A doua zi însă, preotul Florin Cergan de la Lăculeţe - comuna Glodeni, fiul unei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, a recunoscut că el se afla la volan şi că băuse. Avea 0,80 la mie alcool pur în aerul expirat.
Greşeală asumată
"Evenimentul zilei" îşi exprimă regretul pentru faptul că articolul "Preoţi care se urcă băuţi la volan şi omoară oameni", publicat în ziarul de vineri, 1 aprilie a.c., a fost ilustrat cu o fotografie din incinta unui lăcaş de cult care nu are nicio legătură cu subiectul articolului. Este vorba despre Biserica "Sf. Prooroc Daniel", din sectorul 4, Bucureşti, ridicată în urmă cu 16 ani de preotul Benone Popoiag, în memoria fiului său, Daniel, dispărut într-un accident rutier.