Evenimentul Zilei > Social > Premiul Nobel în pandemie. A fost atribuită medalia pentru literatură
Premiul Nobel în pandemie. A fost atribuită medalia pentru literatură

Premiul Nobel în pandemie. A fost atribuită medalia pentru literatură

Poeta americană Louise Glück, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020, și-a primit distincția, de la Fundaţia Nobel, la începutul acestei săptămâni.

Louise Glück a primit medalia Nobel, în debutul săptămânii dedicate înmânării distincţiilor Nobel, potrivit fotografiilor publicate luni pe pagina de internet a Fundaţiei Nobel. Anul acesta, premiile au fost decernate sub semnul pandemiei de coronavirus, iar multe dintre evenimente au fost anulate sau mutate în online, după cum informează DPA. Din cauză că laureaţii nu au putut călători la Stockholm sau la Oslo pentru a-şi accepta premiile, organizatorii au fost nevoiţi să organizeze ceremonii în ţările de reşedinţă ale fiecărui premiat.

Fundaţia Nobel, care administrează averea lăsată de industriaşul suedez Alfred Nobel, cel care a înfiinţat celebrele premii, a dat publicității mai multe fotograii în care Louise Glück apare în faţa casei sale, purtând o mască.

Glück, în vârstă de 77 de ani, s-a născut la New York şi a debutat în 1968, cu volumul „Firstborn”, publicând până în prezent 12 cărţi de poezie, precum şi mai multe volume de eseuri.

În discursul său de acceptare a premiului, Louise Glück a rememorat momentul în care, în copilărie, a intrat în contact cu poezia şi a organizat în imaginaţia sa o competiţie „pentru a desemna cel mai frumos poem din lume”.

„Cred că acordându-mi mie acest premiu, Academia Suedeză a ales să celebreze lăuntricul, vocea interioară, care atunci când vorbeşte în public poate uneori să crească sau să se extindă, dar niciodată să o înlocuiască”, a spus autoarea.

Ce se întâmplă cu ceilalți laureați

Luni dimineaţă, laureaţii pe 2020 ai Nobelului pentru Medicină – Harvey J. Alter şi Charles M. Rice din Statele Unite, alături de britanicul Michael Houghton – şi-au ţinut prelegerile online. Cei trei cercetători au fost premiaţi pentru descoperirea virusului hepatitei C. Aceştia, precum şi ceilalţi laureaţi din domeniile fizică, chimie, pace şi economie îşi vor primi premiile – o diplomă şi o medalie din aur – în ţările de reşedinţă pe parcursul perioadei care urmează.

Înregistrări video ale momentelor acceptării premiilor vor fi incluse într-o transmisiune difuzată joi de la sediul primăriei din Stockholm.

Premiile sunt înmânate în mod tradiţional pe 10 decembrie, ziua în care este comemorată moartea fondatorului prestigioaselor distincţii, industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Recompensele de anul acesta valorează fiecare 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).