Cine este românul care a primit „Nobelul Austriei”. Juriul, format și din laureați Nobel

Cine este românul care a primit „Nobelul Austriei”. Juriul, format și din laureați Nobel

Cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria, Premiul Wittgenstein, i-a revenit, în acest an, unui matematician timișorean, profesor la Viena.

România se află din nou centrul atenției, atunci când vine vorba despre știință. Matematicianul român Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, a câștigat Premiul Wittgenstein, cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria.

FWF (Fondul Științific Austria) a anunțatcă că cercetătorului Adrian Constantin i-a fost acordat, miercuri, cel mai prestigios premiu de finanțare din Austria, cu o subvenție de 1,5 milioane de euro. Potrivit FWF, Premiul Wittgenstein este destinat să garanteze cercetătorilor excelenți ”cel mai înalt grad de libertate și flexibilitate în desfășurarea activității lor de cercetare pentru a permite o dezvoltare extraordinară a realizărilor lor științifice”.

Juriul care i-a acordat profesorului român premiul a fost format din opt oameni de știință, dintre ce doi câștigători ai Premiului Nobel. „Adrian Constantin a adus contribuţii inovatoare la matematica propagării valurilor”, a spus juriul START Wittgenstein în motovarea deciziei de a acorda premiul. El s-a ocupat de modelarea matematică a curenţilor şi valurilor care joacă un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar şi în alte dezastrele naturale, precum tsunami.

Cercetările românului au fost realizate despre modul în care se sparg undele, punând bazele „investigării matematice riguroase a singularitatilor în ecuațiile diferențiale parțiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat președintele juriului, Janet Wolff, de la Universitatea din Manchester.

Totodată, Adrian Constantin este lider mondial în teorie și în aplicarea ecuațiilor diferențiale parțiale neliniare, se arată pe site-ul Facultății de Matematică a Universității din Viena.

Matematicianul s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, România, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau. Cariera să profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel și de la Universitatea din Zurich la Universitatea Newcastle din Anglia și mai departe, la Trinity College Dublin. Din septembrie 2008, cercetătorul Adrian Constantin predă la Facultatea de Matematică a Universității din Viena.

Începând cu 2010, Constantin a fost clasat printre „Cercetătorii de înaltă citare ai ISI” dintre cei mai citați 250 de oameni de știință din domeniul matematicii.

Adrian Constantin a primit numeroase premii și onoruri, cum ar fi Premiul Göran Gustafsson de la Academia Regală Suedeză de Științe, Premiul Friedrich Wilhelm Bessel de la Fundația Germană Humboldt și o Grant Advanced ERC. (FOTO: fwf.ac.at)

Ne puteți urmări și pe Google News