Premiile Oscar 2021. Lista completă a câștigătorilor râvnitului trofeu. „Colectiv” nu a prins podiumul

Oscar-urile sunt cele mai cunoscute premii din domeniul cinematic din lume. Opulența este la ea acasă în cadrul decernărilor anuale. Privite în direct la nivel internațional, premiile Academiei de film sunt atent organizate de fiecare dată și chiar și cel mai mic moment este atent planificat dinainte.

Ajunsă la ediția cu numărul 93, gala de decernare a mult-râvnitelor Premii Oscar a avut în 2021 o semnificație aparte pentru România.

Premiile Oscar 2021 - ediția 93

Anthony Hopkins a devenit cel mai vârstnic câştigător al premiului Oscar în categoriile de interpretare după ce a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal, la cea de-a 93-a ediţie a galei de decernare a premiilor Academiei de film americane, graţie interpretării sale din lungmetrajul "The Father", relatează contul de Twitter al evenimentului.

La această categorie au fost nominalizaţi actorii Riz Ahmed ("Sound of Metal"), Chadwick Boseman ("Ma Rainey's Black Bottom"), Anthony Hopkins ("The Father"), Gary Oldman ("Mank"), Steven Yeun ("Minari").

Hopkins, 83 de ani, interpretează în filmul "The Father" rolul unui bărbat aflat la finalul vieţii şi care refuză, pe măsură ce îmbătrâneşte, orice ajutor din partea fiicei sale, interpretată de Olivia Colman.

Lungmetrajul "Nomadland" a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 93-a ediţii a galei de decernare a premiilor atribuite de Academia de film americană (AMPAS)

Oscar-ul pentru „Cel mai bun montaj” a fost acordat la filmul „Sound of Metal”. Producția a obținut și premiul pentru „Cel mai bun sunet”.

Premiul Oscar pentru „Cea mai bună scenografie” merge către filmul „Mank”. Producția a primit și Oscarul pentru „Cea mai bună imagine”, pentru Erik Messerschmidt.

Filmul „Tenet” a câștigat premiul pentru „Cele mai bune efecte vizuale”.

Producției „Minari” îi revine Oscarul pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar”, obținut de actrița coreeană Yuh-Jung Youn, în vârstă de 73 de ani.

Documentarul „Colectiv” a fost învins și la cea de-a doua categorie la care a fost nominalizat, „Cel mai bun documentar”, premiul mergând la „My Octopus Teacher”.

În afară de „Colectiv”, producțiile care au mai fost nominalizate la această categorie sunt „Crip Camp”, „The Mole Agent” și „Time”.

”Colette” - Premiul Oscar pentru ”Cel mai bun scurt metraj documentar”

Premiul Oscar pentru „Cel mai bun scurtmetraj documentar” merge la producția „Colette”.

„If Anything Happens I Love You” primește Oscarul pentru „Cel mai bun scurtmetraj animat”. Producției „Soul” îi revine Oscarul pentru „Cel mai bun lungmetraj de animație”.

Producția „Two Distant Strangers” a primit Oscarul pentru „Cel mai bun film scurtmetraj”.

Filmul „Sound of Metal” a primit Oscarul pentru categoria „Cel mai bun sunet”. Producția a fost nominalizată și la categoriile „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor în rol principal” (Riz Ahmed), „Cel mai bun actor în rol secundar” (Paul Raci), „Cel mai bun scenariu original”, „Cel mai bun montaj”.

Chloe Zhao - a primit Oscar-ul pentru ”Cel mai bun regizor”

Chloe Zhao a primit  Oscar-ul pentru „Cel mai bun regizor” pentru filmul „Nomadland”. La această categorie au fost nominalizați și David Fincher („Mank”), Lee Isaac Chung („Minari”), Emerald Fennell („Promising Young Woman”) și Thomas Vinterberg („Another Round”).

Filmul „Ma Rainey’s Black Bottom” primește Oscarul pentru „Cel mai bun machiaj/cea mai bună coafură”, realizat de Mia Neal, Sergio Lopez Rivera și Matiki Ansoff. „Ma Rainey’s Black Bottom” a primit și Oscarul pentru „Cele mai bune costume”, premiul revenind la Ann Roth, în vârstă de 89 de ani.

Daniel Kaluuya primește Oscarul pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru filmul „Judas and the Black Messiah”.

Filmul ”Another Round” din Danemarca - Oscar pentru ”Cel mai bun film străin”

Producția din Danemarca „Another Round” primește Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”, film care îi aparține lui Thomas Vinterberg. La această categorie a fost nominalizat și filmul „Colectiv”.

Premiul Oscar pentru „Cel mai bun scenariu” merge la filmul „Promising Young Woman” de Emerald Fennell. Christopher Hampton și Florian Zeller primesc Oscarul pentru „Cel mai bun scenariu adaptat”.

Filmul românesc ”Colectiv” și-a jucat propria șansă la Oscar

”Colectiv”, documentarul regizat de Alexandru Nanau s-a afla  lista nominalizărilor.

Șansele să se întoarcă acasă cu o statuetă au fost, în opinia criticilor de specialitate, destul de mici (al treilea favorit atât la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”, cât și la „Cel mai bun lungmetraj documentar).

Înainte cu puțin timp înaintea decernării Antoaneta Opriș, co-autor și scenarist a declarat cu privire la șansele filmului Colectiv de a primi Oscarul:

„Nici prin cap nu mi-a trecut că vom ajunge într-un astfel de moment – fie că e Oscar sau altceva. Oscarul e o bucată din cariera filmului care s-a întâmplat fără ca noi în faza de documentare, sau de producție sau de postproducție, să fi putut influența ceva, deci nu există o rețetă.

Pentru mine și pentru toată echipa, faptul că filmul are două nominalizări la Oscar este cea mai bună recompensă, și nu mă refer numai la una profesională, dar pentru noi a însemnat o expunere a filmului mai bună decât în orice variantă de carieră a lui, a ajuns la un număr imens de oameni.

Dacă această nominalizare a făcut ceva extraordinar pentru toată lumea a fost faptul că a crescut enorm numărul oamenilor care au văzut filmul. Povestea oamenilor de la Colectiv a fost auzită pe întreaga planetă”.