"Monitorul Oficial a primit un înscris extrem de ciudat. Nu pot eu să spun dacă este fals sau nu, pentru că asta în mod sigur va spune Parchetul General. Eu pot să vă spun doar că secretarul general  m-a informat asupra faptului că a primit o adresă neobişnuită: nu era semnată de către Zegrean , era semnată cu o bară şi includea un nou paragraf", a specificat Ponta.
În acest context, a spus premierul, Parchetul General va trebui să decidă dacă adresele sunt false şi dacă da, atunci cine le-a falsificat .
"Eu i-am cerut secretarului general – având în vedere că legea spune foarte clar că răspunderea asupra a ceea ce se publică în Monitorul Oficial nu aparţine Monitorului, ci celui care a trimis adresa – şi am zis: «bun, dacă nu ne aparţine nouă răspunderea şi aparţine celui care a trimis adresa, publicaţi-o!» Cel care a trimis însă adresa…am înţeles din relatările media că cel puţin doi judecători ai Curţii Constituţionale le consideră ilegale. Eu nu ştiu să se fi întâlnit Curtea Constituţională, dar nu era sarcina Monitorului Oficial să verifice dacă s-a întrunit sau nu Curtea. E foarte clar însă că Parchetul General va trebui să vadă dacă sunt false acele adrese şi cine le-a falsificat", a mai precizat Victor Ponta.
Premierul a adăugat că Monitorul Oficial este obligat să publice toate actele care i se trimit de către instituţiile în drept.
"Noi publicăm orice, noi trebuie să publicăm, că altfel pac doamna Barbu, pac la Războiu’ cu plângerea penală!", a explicat Ponta.
CCR a trimis luni seara o precizare către Guvern, prin care arăta că, dintr-o "eroare materială", un paragraf care menţiona faptul că listele electorale permanente îi cuprind pe toţi românii cu drept de vot, inclusiv cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, nu a fost introdus în decizia luată vineri. Hotărârea a apărut iniţial în Monitorul Oficial fără acest paragraf, însă marţi a fost republicată.
Judecătorul Curtii Constitutionale Ion Predescu a declarat pentru cotidianul Gândul că decizia privind transmiterea eratei ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă, şi că dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituţională.
Aseară, la România TV, şi judecătorul Tudorel Toader a declarat  că a solicitat preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, convocarea de urgenţă a Plenului Curţii pentru a discuta ultimele controverse apărute în ultima perioadă. Legea Curţii Constituţionale stabileşte însă că erorile materiale pot fi remediate de magistratul-asistent sub îndrumarea judecătorului -raportor.

CITIŢI ŞI:

  • Magistratul Tudorel Toader se face că nu ştie legea CCR. Cere convocarea plenului, dar este nevoie doar de un magistrat asistent
  • Surse: Magistraţii Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader au modificat hotărârea CCR
  • Falsurile Curţii Constituţionale, anchetate de procurori
  • CURTEA ARUNCĂ BOMBA. CCR nu a cerut niciodată recensământul. A cerut listele electorale actualizate şi nu actualizarea listelor
  • Un nou „caz Grăjdan”. Victor Ponta ştia că sensul deciziei Curţii Constituţionale va fi denaturat
  • Un funcţionar al CCR a schimbat conţinutul adresei către Guvern privind decizia în cazul referendumului. În interesul USL