Premierul, repus în drepturi după puci și arest la domiciliu: ”Respectăm voința poporului”

Premierul, repus în drepturi după puci și arest la domiciliu: ”Respectăm voința poporului” sursa: journalofdemocracy.org

Premierul sudanez Abdallah Hamdok, ţinta unui puci în 25 octombrie, şi-a reluat atribuţiile în urma unui acord semnat duminică oficial cu generalul Abdel Fattah al-Burhan, la Khartoum.

Mohamed Hamdan Dagalo, vicepreședintele Sudanului, a condus negocierile pentru reinstaurarea în funcție a prim-ministrului sudanez Abdalla Hamdok.

Mohamed Hamdan Dagalo a scris pe Twitter: „Suntem pregătiți să lucrăm împreună cu prim-ministrul Abdalla Hamdok și cu echipa lui pentru a duce la îndeplinire toate dezideratele cetățenilor din Sudan: libertate, pace, justiție și prosperitate. A fost semnat un document prin care ne asigurăm că Sudanul își va continua parcursul democratic și că respectăm voința poporului". Mohamed Hamdan Dagalo a transmis și un mesaj către partenerii internaționali.

„Aș vrea să îi asigur pe partenerii noștri internaționali că rămânem devotați principiilor revoluției din Decembrie. Acțiunea corectivă din octombrie a fost necesară pentru a ne asigura că Sudanul va continua pe drumul său. Le solicităm partenerilor noștri din comunitatea internațională să continue să sprijine Sudanul în parcursul său democratic, în timp ce noi ne pregătim să organizăm alegeri la sfârșitul acestei perioade de tranziție", a mai scris vicepreședintele Mohamed Hamdan Dagalo pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

La prima sa apariţie publică după puciul urmat de plasarea sa sub supraveghere la domiciliu, Hamdok a ţinut un scurt discurs alături de generalul Al-Burhan, liderul armatei şi autorul loviturii de stat de la finalul lunii octombrie.

Se reafirmă continuarea parcursului democratic

Declarațiile vicepreședintelui sudanez vin în contextul în care Abdalla Hamdok a fost repus în funcția de prim-ministru al Sudanului și s-a semnat un document prin care se reafirmă continuarea parcursului democratic al Sudanului.

Puciul din 25 octombrie a pus capăt tranziţiei spre democraţie a Sudanului la doi ani după o revoltă populară care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Omar Hassan al-Bashir.

Mii de persoane au continuat duminică manifestaţiile împotriva puciului şi generalului Al-Burhan, în mai multe oraşe din Sudan.

La Omdurman, în apropierea capitalei, un adolescent de 16 ani a fost ucis de un glonţ tras de forţele de securitate, potrivit Comitetului central al medicilor sudanezi.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în aceste proteste a ajuns astfel la 41.