Premierul Nicolae Ciucă a stabilit ce se va întâmpla cu pensiile de anul viitor. Decizia a fost luată împreună cu Comisia Europeană

Premierul Nicolae Ciucă a stabilit ce se va întâmpla cu pensiile de anul viitor. Decizia a fost luată împreună cu Comisia Europeanăsursa: arhivă EVZ

Premierul Nicolae Ciucă a luat o decizie în ceea ce privește procentul din PIB alocat pensiilor, împreună cu Comisia Europeană. Ele vor crește de anul viitor.

Astfel, în urma discuțiilor dintre cele două părți s-a decis să se renunțe la jalonul de 9,4% din PIB alocat pentru pensii.

Ce se va întâmpla cu pensiile de anul viitor

Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii va fi înlocuit cu un alt mecanism de referință, însă pentru această schimbare România trebuie să îndeplinească alte condiții.

Prin urmare, se vorbește despre creșterea vârstei de pensionare pentru toți angajații sau imposibilitatea ca pensia sa depășească salariul în plată.

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va putea fi ajustat, ceea ce înseamnă că Guvernul va putea majora pensiile românilor începând cu anul următor, respectând toate celelalte condiții, potrivit Antena 3 CNN.

Miercuri, Guvernul României a transmis un comunicat prin care a anunțat că prim-ministrul Nicolae Ciucă a informat-o pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, cu privire la modificările pe care țara noastră le dorește în ceea ce privește procentul de pensii din PNRR.

În acest sens, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că este sigur că procentul de 9,4% va dispărea. Acesta a fost întrebat apoi de jurnaliști dacă, după ce se va renunța la acel procent de 9,4% din PIB pentru pensii din PNRR, se va lua în considerare introducerea unui alt plafon, posibil mai mare.

„Nu, nu există niciun plafon în nicio țară din Europa, deci mi se pare corect ca acel plafon să fie scos, mai ales că noi nu ne putem asuma un plafon pentru următorii 50 de ani, este o aberație”.

Marius Budăi, despre procentul din PIB alocat pensiilor

Vorbind despre pensiile contributive, ministrul Budăi a punctat că cea mai mare victorie a României ar fi eliminarea din PNRR a procentului „inuman” de 9,4% din PIB. El a susținut că foștii miniștri ai Finanțelor, Muncii și Fondurilor Europene au vrut să condamne cetățenii la sărăcie.

„În PNRR se spune să nu depăşească 9,4. Această inepţie trebuie scoasă din PNRR. La media europeană e calculat doar din punct de vedere statistic, nu există o plafonare. La noi am spus, atâta am fost noi iubitori de cetăţenii români, cei care au scris atunci PNRR, cine au fost atunci, domnul Cîţu, doamna Turcan, domnul Ghinea, cine a mai fost pe acolo, atât i-a iubit pe cetăţenii români, că au spus că trebuie să fie săraci pe următorii 50 de ani”, a declarat Budăi.