Daniel Zamfir, apel către premierul Ciucă pentru renegocierea PNRR pe fondul crizei energetice: „Este o crimă”
- Mădălina Dinu
- 24 octombrie 2022, 19:26
Daniel Zamfir, senator PSD, a făcut un apel urgent către premierul Nicolae Ciucă, de renegociere a PNRR în urma unor nereguli identificate la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara.
Președintele Comisiei Economice a Senatului, social-democratul Daniel Zamfir, a făcut mai multe declarații, astăzi, în urma neregulilor identificate de membrii Comisiei Economice, Industrie și Servicii la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara.
Daniel Zamfir, apel către Ciucă pentru renegocierea PNRR
„România este în situația de a-și fi agravat singură criza energetică din cauza unor decizii proaste sau a neluării deciziilor necesare” spune Daniel Zamfir, care face o solicitare către premierul Nicolae Ciucă, „în ultimul ceas”, ca „la discuțiile pe care le va avea la Bruxelles, să renegocieze țintele din PNRR”.
„Termenele de închidere a exploatațiilor miniere și capacităților pe cărbune sunt complet nerealiste și categoric trebuie rediscutate, făcut un nou angajament al României... Sigur, acest lucru nu-l mai poate face ministrul Energiei, Virgil Popescu, el este cel care, împreună cu echipa domniei sale, au angajat, din păcate, România într-un plan practic irealizabil. (...) Sistemul energetic național va fi complet dezechilibrat dacă țintele asumate de ministrul Popescu vor fi și respectate”, spune Daniel Zamfir, în urma discuțiilor purtate la fața locului.
Astăzi, România importă 10% din energia electrică necesară, iar importul de cărbune a crescut cu 13,5%, atenționează Daniel Zamfir: „Putem scoate cărbune de aici, de la noi, putem produce energie electrică aici, la noi, și nu o facem”.
Ce s-a constatat la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara
„Complexul Energetic Oltenia, care introduce în sistemul energetic național cam 1000 de megawați pe zi, ar putea foarte ușor crește cu cel puțin 50% producția de energie electrică introdusă în sistem, deci putem ajunge la 1.500 prin luarea unor măsuri rapide, e nevoie de voință politică rapidă” a declarat senatorul PSD, care acuză unele „întârzieri nepermise”.
„La Complexul Energetic Hunedoara, este o situație de neacceptat: avem o termocentrală performantă, retehnologizată, care respectă toate condițiile de mediu impuse de Comisia Europeană, ca atare nu avem niciun motiv să oprim funcționarea” a adăugat social-democratul, care acuză în ambele cazuri o lipsă acută de personal.
Cu privire la Complexul Energetic Hunedoara, Daniel Zamfir a explicat că „situația este gravă”, în ciuda retehnologizării: „Funcționează 2 zile din 7 pentru că minele aferente, care deservesc termocentrala de la Paroșeni, nu scot suficient cărbune”.
Daniel Zamfir afirmă că situația se poate rezolva cu investiții minime
De asemenea, despre centrala de la Rovinari, Daniel Zamfir susține că directorul i-a spus că este la nivelul oricărei centrale de cărbune din Germania, Polonia: „Mai mult, în condiții optime, acele grupuri pot funcționa 10-12 ani fără probleme, dar lipsește materia primă: cărbunele”.
În ceea ce și-a asumat România în PNRR, Daniel Zamfir mai spune că „există o țintă care pentru România este catastrofală, respectiv ca în 31 decembrie 2022, să închidem încă două grupuri energetice, adică să scoatem din sistemul energetic național încă 660 de megawați, după ce anul trecut am scos 1700, s-a mai angajat dl. Popescu să închidă încă 660 anul acesta, asta este o crimă”,a conchis Zamfir.