Premierul irakian Mohammed al-Sudani susţine prezenţa în ţară a forţelor americane pe termen nedefinit: „Eliminarea ISIS are nevoie de mai mult timp”

Premierul irakian Mohammed al-Sudani susţine prezenţa în ţară a forţelor americane pe termen nedefinit: „Eliminarea ISIS are nevoie de mai mult timp”Sursa: Arhiva EVZ

Premierul irakian Mohammed al-Sudani a apărat prezenţa forţelor americane în ţara sa şi nu a stabilit un calendar pentru retragerea acestora, într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat duminică.

Referindu-se la contingentele de militari ale SUA şi ale NATO care antrenează şi asistă unităţile irakiene în combaterea organizaţiei Stat Islamic, dar care rămân în mare parte în afara luptelor, Sudani a spus că forţele străine sunt încă necesare.

”Eliminarea ISIS are nevoie de mai mult timp”, a spus el în interviu.

Irakul ar dori relaţii cu Washingtonul similare cu cele de care se bucură Arabia Saudită

Sudani, care a preluat funcţia de premier în octombrie anul trecut, a declarat pentru Wall Street Journal că plănuieşte să trimită o delegaţie la nivel înalt la Washington pentru discuţii cu oficialii americani, luna viitoare, adăugând că Irakul ar dori relaţii cu Washingtonul similare cu cele de care se bucură Arabia Saudită şi alte ţări producătoare de petrol şi gaze din Golful Persic.

”Nu văd asta ca pe o chestiune imposibilă, să văd că Irakul are o relaţie bună cu Iranul şi SUA”, a spus Sudani pentru ziar.

Iranul speră într-o normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită

Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat vineri, la Beirut, că speră într-o normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, care să ducă la redeschiderea ambasadelor lor, închise în urmă cu şapte ani.

Un dialog între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită fusese iniţiat la Bagdad, însă ultima reuniune s-a desfăşurat în aprilie 2022. Ministrul iranian a avut o scurtă întâlnire cu omologul său saudit în marja unei reuniuni regionale în Iordania în decembrie 2022.

'Primim favorabil o revenire la relaţii normale cu Arabia Saudită, care ar duce la o redeschidere a birourilor de reprezentare sau a ambasadelor la Teheran şi Riad, în cadrul dialogului între cele două ţări, care trebuie să continue', a afirmat Abdollahian într-o conferinţă de presă la Beirut.

Declaraţiile ministrului Abdollahian, sosit joi seară în capitala libaneză, intervin în timp ce Iranul, zguduit de un val de manifestaţii, îi acuză pe 'inamicii' săi, conduşi de SUA, de incitare la proteste şi subliniază rolul saudiţilor în finanţarea presei 'ostile' în persană în străinătate.

În noiembrie, Teheranul a cerut Riadului să îşi schimbe comportamentul 'inamical' şi a ameninţat vecinii republicii islamice, printre care Arabia Saudită, cu represalii faţă de orice tentativă de destabilizare a ţării.

Cele două ţări au rupt relaţiile acum şapte ani, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui important cleric şiit.

Teheranul şi Riadul susţin tabere rivale în mai multe conflicte din regiune, mai ales în Yemen. Iranul are o influenţă preponderentă în Irak şi Liban şi sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.

Vineri, Abdollahian s-a declarat 'bucuros de dialogul în curs între Siria şi Turcia', care ar urma să 'aibă repercusiuni pozitive în interesul celor două ţări'.

După o ruptură de peste un deceniu din cauza tulburărilor din Siria, unde Turcia îi sprijină pe rebeli, miniştrii apărării turc şi sirian s-au întâlnit în decembrie 2022, iar şefii diplomaţiilor urmează să aibă o întrevedere în curând la Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News