"La Reunion este primul departament, este prima regiune de peste mări, cu cei 800.000 de locuitori reprezintă un loc major în Pacific", a afirmat şeful guvernului, care a efectuat de joi până sâmbătă un turneu în teritoriile franceze de peste mări La Reunion şi Mayotte, relatează Agerpres.

Una dintre cele două jurnaliste care îl intervievau a subliniat eroarea în întrebarea următoare, citându-l şi corectându-l în acelaşi timp pe Manuel Valls: "Pentru că La Reunion ocupă un loc major în Oceanul Indian, pentru ce nu preferaţi să recrutaţi locuitori şi de acolo ?"

Această eroare a declanşat o serie de comentarii ironice şi critice pe Twitter, în special din partea filosofului Michel Onfray şi a deputatei republicane Valerie Rosso-Debord.

"Aflat la faţa locului, Valls face din Reunion 'un loc major în Pacific'. Nu poţi fi bun în acelaşi timp la fotbal, tenis şi geografie" (Michel Onfray).

"Reforma colegiului să fi corectat lacunele geografiei şi istoriei cu privire la insula Reunion? Mă îndoiesc" (Valerie Debord).

"Alunecare de teren majoră în Reunion. Insula se află în plin Pacific, potrivit expertului Valls", comentează alt internaut.

"Păcat că Valls a plasat La Reunion în Pacifc, pentru că în fond el are dreptate: era un antipod cu puternic potenţial în Oceanul Indian", afirmă altul.

"Ia te uită, se pare că La Reunion – potrivit lui Valls – a migrat în Oceanul Pacific!", se "miră" un al treilea.