Premierul din Republica Moldova, în vizită la o mega-afacere pe bază de prune. Cum a dat lovitura o familie

Premierul din Republica Moldova, în vizită la o mega-afacere pe bază de prune. Cum a dat lovitura o familie Dorin Recean / Sursa foto: Facebook/ Dorin Recean

Dorin Recean, șeful Executivului din Republica Moldova, a vizitat o companie care se bucură de mare succes în business, având la bază prunele.

Premierul din Republica Moldova, Dorin Recean, a fost în vizită, la compania Prun-Ovicgor. Unitate de producție, ce e specializată în cultivarea și prelucrarea prunelor. Afacerea aparține familiei Gorceag, din satul Vărzărești, care deține 27 de hectare de livezi de prune, o uscătorie și propria hală de scoatere a sâmburilor, sortare și împachetare.

Afacere cu mare succes, concepută de o familie din Republica Moldova

În ultimii ani, această companie a reușit să-și dezvolte capacitățile de producție și să își crească substanțial exporturile. Anual, aici sunt produse circa 450 de tone de prune uscate, compania fiind printre cei mai mari producători din Republica Moldova. Pe lângă producția proprie, compania achiziționează prune de la alți producători din toată țara. 90% din prunele uscate sunt exportate în Uniunea Europeană, în special în Italia și Spania, dar și în țări ca Maroc, Ucraina și Belarus.

Șeful Executivului de la Chișinău a spus că este încântat pentru că familia Gorceag contribuie la dezvoltarea unui sector economic important al țării și continuă să investească pentru a amplifica rezultatele obținute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antreprenorii au vorbit despre subvențiile de care au beneficiat până în prezent prin intermediul Agenției de Investiții și Plăți în Agricultură. În perioada următoare, oamenii de afaceri vor depune dosare și pentru alte programe, precum Programul guvernamental 373 pentru susținerea antreprenorilor , pentru a extinde spațiul de producere și a investi în utilaj, după cum notează jurnaliștii de la realitatea.md.

Ajutor pentru agricultorii în suferință

În altă ordine de idei, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a anunțat că agricultorii afectați de seceta din vara anului trecut pot depune dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a solicita suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor.

Agricultorii afectați de seceta de anul trecut pot depune dosarele pentru a primi compensații financiare începând de astăzi și până pe 13 martie.

„De astăzi și timp de 20 de zile lucrătoare, adică până pe 13 martie inclusiv, agricultorii din raioanele care au avut de suferit de la seceta din vara anului 2023 și șapte agenți economici din raionul Edineț sunt așteptați pentru a depune dosarele la AIPA și pentru a-și primi banii sub formă de ajutor”, a declarat ministrul Vladimir Bolea, într-o conferință de presă