Evenimentul Zilei > International > Premierul demisionar însărcinat cu formarea noului Guvern
Premierul demisionar însărcinat cu formarea noului Guvern

Premierul demisionar însărcinat cu formarea noului Guvern

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a însărcinat joi pe premierul demisionar Ahmet Davutoglu să formeze noul guvern, deschizând astfel calea constituirii unei coaliţii, la peste o lună de la alegerile legislative,

"Preşedintele nostru i-a dat lui Ahmet Davutoglu mandatul pentru a forma al 63-lea guvern", a scris pe contul său de Twitter Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al Executivului de la Ankara, informează mediafax.ro.

În cazul în care partidele politice care au acces în Parlament, nu vor găsi un acord în vederea formării guvernului în termen de 45 de zile, noi alegeri vor avea loc.

Şeful statului turc este aspru criticat în ţară pentru că nu a reuşit să tranşeze această problemă, deşi a trecut deja peste o lună de la alegerile legislative în cadrul cărora Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) nu a mai reuşit să obţină majoritatea absolută.

Încă nu există niciun indiciu cu privire la structura noului guvern de coaliţie şi nici dacă AKP este capabil să se alieze cu partidul de extremă-dreapta MHP (Partidul Acţiunii Naţionaliste) sau cu cel mai important din opoziţie, provenit din stânga laică, CHP (Partidul Republican al Poporului).

Ahmet Davutoglu se va întâlni cu liderii celor trei principale partide de opoziţie în cursul unei prime runde de negocieri, care se va încheia miercurea viitoare, au anunţat surse apropiate premierului demisionar.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.