Premierul Bulgariei, noi declaraţii despre ideea României referitoare la o prezenţă militară la Marea Neagră

Premierul Bulgariei, noi declaraţii despre ideea României referitoare la o prezenţă militară la Marea Neagră

Premierul bulgar Boiko Borisov a făcut azi noi comentarii în Parlamentul de la Sofia în legătură cu ideea României referitoare la o prezenţă militară la Marea Neagră, care a devenit un subiect controversat al dezbaterii politice în ultima săptămână, relatează agenţia BTA.

Potrivit şefului executivului bulgar, problema a fost ridicată de către premierul român Dacian Cioloş, care şi-a exprimat dorinţa privind semnarea unui memorandum, scrie sursa citată.

''I-am spus că avem multe probleme de rezolvat şi că ţara noastră a făcut multe în cadrul NATO: avem soldaţi în Afganistan, efectuăm training-uri, avem o bază în Novo Selo. Până la 5.000 de soldaţi trec prin training-uri în fiecare an. Am dovedit că suntem un membru loial al NATO'', a declarat premierul bulgar, adăugând: ''Am menţionat, de asemenea, lipsa de solidaritate din partea ţărilor NATO când preşedintele (rus Vladimir) Putin a afirmat la Ankara că South Stream devine Turkish Stream. Nu există nici o solidaritate din partea NATO nici acum, când trebuie să plătim pentru echipamentul comandat pentru proiectul centralei nucleare de la Belene, în timp ce două reactoare comandate au ajuns în Turcia''.

Potrivit BTA, controversa privind aşa-numita ''flotilă de la Marea Neagră'' a fost provocată săptămâna trecută de publicaţia ''24 Ceasa'' (24 de ore), care a relatat că România a cerut Bulgariei să adere la o iniţiativă românească privind înfiinţarea unei flote comune la Marea Neagră din care să facă parte Turcia, Ucraina şi România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Rosen Plevneliev şi premierul Boiko Borisov au respins propunerea, motivând că Bulgaria nu poate susţine o astfel de iniţiativă decât într-un format NATO, scrie BTA. Borisov a declarat la 16 iunie, într-o conferinţă de presă comună cu Plevneliev şi cu Nikolai Nencev, ministrul apărării, că Rusia este extrem de sensibilă în legătură cu o potenţială participare a Bulgariei la formaţiuni militare care par îndreptate împotriva sa.

''Am crezut că omologul meu român m-a înţeles, şi din acest motiv acest subiect nu a fost discutat la conferinţa de presă. O săptămână mai târziu, preşedintele român a abordat din nou subiectul (...). Cred că se referea la Turcia, România, Ucraina şi Georgia. I-am răspuns în acelaşi mod (...)'', a spus Borisov.

Vicepreşedintele grupului parlamentar Partidul Socialist Bulgar (BSP) - Stânga Bulgară, Anghel Naidenov, a citit vineri o declaraţie în parlamentul de la Sofia despre iniţiativa României privind sporirea prezenţei navale la Marea Neagră, în care BSP se declară ferm împotriva unei participări bulgare.

'Socialiştii se opun în mod ferm implicării Bulgariei în formate militare regionale în afara alianţelor din care face parte în prezent ţara noastră, mai ales atunci când astfel de formate sunt îndreptate împotriva unor terţe ţări. BSP este în favoarea eforturilor şi politicilor care să normalizeze situaţia din Europa de Sud-Est şi de la Marea Neagră, şi susţine implementarea unor proiecte sociale şi a unor politici de bună vecinătate', a mai spus Naidenov.

BSP şi-a exprimat preocuparea în legătură cu ''discrepanţa dintre cuvintele preşedintelui (bulgar) şi cele ale premierului şi ale ministrului apărării''. ''Suntem preocupaţi în legătură cu faptul că susţineţi că discuţiile au avut loc fără cunoştinţa dumneavoastră, că miniştrii şi-au luat angajamente pe la spatele dumneavoastră'', a spus Naidenov, adresându-se lui Borisov. El a atras atenţia că astfel de situaţii ridică întrebări asupra modului în care sunt elaborate politicile bulgare de securitate, precum şi deciziile de politică externă şi de apărare.

''Este clar că intenţia din spatele acesteia este de a crea o structură oficială specifică şi chiar nu contează dacă o numim grup naval sau flotilă'', a declarat deputatul socialist, adăugând că, în plus faţă de iniţiativa navală, există o alta pentru o brigadă terestră în România, la care vor participa aproape 400 de militari bulgari.