PREMIERE NAȚIONALE la Curtea de Apel Timișoara: bilanț sub formă de filmn și coduri QR pe dosare
- Georgeta Petrovici
- 25 februarie 2019, 15:03
Judecătorii Curții de Apel Timișoara au găsit un mijloc inedit de a-și prezenta raportul de activitate pe anul trecut. Ei au produs un film documentar pe baza bilanțului activității instanțelor de pe raza instituției.
Sute de magistrați și invitați au participat, luni, în Aula Magna a Universități de Vest din Timișoara la prezentarea bilanțului activității pe anul trecut. În locul unei ședințe în care ar fi trebuit să ia cuvțntul, pe rând, șefii instanțelor, a fost proiectat, timp de 55 de minute, un film documentar realizat special în acest scop. Filmul prezintă inclusiv imagini din instanță și din timpul ședințelor de judecată, fără cifre, dar cu intervenții dinamice din partea reprezentanților Curții sau ai Tribunalelor din județele arondate - Timiș, Arad, Caraș Severin.
Magistrații bănățeni au instrumentat, anul trecut, nu mai puțin de 54.538 de dosare: Curtea de Apel Timișoara – 11586 de dosare, Tribunalul Timiș – 23415, Tribunalul Arad – 8616, Tribunalul CarasSeverin – 10921. Dintre aceste cauze 36.054 sunt nou intrate, restul fiind din anii anteriori. La Curtea de Apel Timișoara , în 2018, din cele 11586 de dosare, 9298 au fost soluționate, 2288 sunt încă în lucru, iar 714 cauze au fost suspendate din diferite motive. Cele mai multe procese judecate anul trecut la Curtea de Apel Timișoara au fost de contencios administrativ și fiscal. Astfel, în medie, cei aproximativ 60 de judecători ai Curții de Apel Timișoara au avut fiecare anul trecut în lucru câte 400 de dosare. La finele anului 2018 doar 3,3% din dosarele aflate în stoc erau mai vechi de un an, se mai menționează în raportul de bilanț. Doar 534 dintre sentințele date de judecătorii Curții de Apel Timișoara în 2018 au fost atacate de către cei nemulțumiți.
Premieră absolută: coduri QR pentru dosare
Pe lângă prezentarea bilanțului sub forma unui film, la Timișoara s-a făcut publică, luni, o altă premieră națională, de această dată extrem de utilă și importantă.
Fiecare dosar aflat pe rolul Tribunalul Arad are, de anul trecut, alocat câte un cod QR. Inițiativa este foarte bună, spun magistrații. Din mai multe puncte de vedere. Dacă până acum numărul dosarului se trecea manual, cu pixul, și datele, în timp, puteau să se altereze devenind ilizibile, de acum ele sunt înclouite de un cod QR. Arădenii au dezvoltat sistemul cu o companie IT din localitate. Pe lângă faptul că, printr-o simplă scanare a codului se accesează orice dosar, avantajul vine și din faptul că se reduc costturile de realizarea a dosarelor cu jumătate. Dacă un dosar clasic, cu file și coperți, implică un cost, în medie de 12 lei, unul electronic cu cod QR nu costă decât 6 lei, arată reprezentanții Curții de Apel Timișoara.Conducerea instituției și reprezentanții Tribunalului Arad au cerut deja Ministerului Justiției să implementeze sistemul la nivel național.