În ciuda numeroaselor conflicte ale lui Donald Trump cu presa, este pentru prima dată când echipa sa de campanie dă în judecată un ziar pentru calomnie.

New York Times este publicația care l-a atacat cel mai înverșunat pe Trump, încă de la începutul campaniei sale prezidențiale, în 2015.

Organizația „Donald J. Trump for president” cere daune-interese „de milioane de dolari”, potrivit unei plângeri depuse miercuri la Curtea Supremă a statului New York.

Afirmațiile acuzate de calomnie se găsesc într-un editorial al lui Max Frankel, fost director executiv al cotidianului în perioada 1986-1994.

„Nu era nevoie de o complicitate electorală propriu-zisă între echipa de campanie a lui Donald Trump și Vladimir Putin, deoarece aceștia aveau o înțelegere globală: să ajute la înfrângerea lui Hillary Clinton în schimbul unei noi politici (a SUA) pro-ruse”, scria Frankel într-un editorial din 27 martie 2019.

„Atunci când a publicat aceste afirmații, Times știa foarte bine că nu este adevărat”, scrie echipa de campanie a lui Trump în plângerea semnată de avocatul său, Charles Harder.

„Însă Times le-a publicat totuși, știind că sunt false și că își înșală cititorii.”

Decizia acțiunii în justiție, în premieră, a fost luată, se arată în plângere, „din cauza orientării extreme a Times și a ostilității sale față de echipa de campanie (Trump)” cu scopul de „a influența campania prezidențială din 2020”.

New York Times a reacționat dur: „Echipa Trump s-a adresat justiției pentru a pedepsi un editorialist pentru o opinie pe care o consideră inacceptabilă”, a declarat o purtătoare de cuvânt al ziarului, într-o declarație citată de AFP.

„Din fericire, a spus ea, legea protejează dreptul americanilor de a exprima aprecieri și concluzii, mai ales când este vorba de evenimente importante pentru opinia publică.”

În sprijinul New York Times a sărit și pretendentul ca candidatura pentru prezidențiale a Partidului Democrat, autointitulatul „socialist” Bernie Sanders:

„Trump a numit presa «inamicul poporului» și astăzi, inspirat de prietenii săi dictatori din lume, încearcă să pună în discuție libertatea presei (…) atacând New York Times. Destul.”

Apropo de prieteniile cu dictatori, acum câteva zile, Bernie Sanders elogia regimul Fidel Castro pentru programul său de educație în școli și regimul Xi Jinping pentru eradicarea sărăciei.