Evenimentul Zilei > Social > Premieră medicală. Un bebeluș de 10 luni, cel mai tânăr donator de organe din România
Premieră medicală. Un bebeluș de 10 luni, cel mai tânăr donator de organe din România

Premieră medicală. Un bebeluș de 10 luni, cel mai tânăr donator de organe din România

Un bebeluș român de 10 luni a salvat viața unui copil de 14 ani din Bacău, care a fost diagnosticat cu o afecțiune genetică la vârsta de șapte ani.

Părinții bebelușului, aflat în moarte cerebrală, au fost de acord cu donarea de organe. Medicii au prelevat ambii rinici, operație care a avut loc la Spitalul Parhon din Iași. Băiatul care a fost spus transplantului de rinichi făcea naveta la Iași de două ori pe săptămână pentru dializă.

Operaţia a fost una complicată, dată fiind vârsta extrem de fragedă a donatorului. „Noi am transplantat ambii rinichi în bloc. Există posibilitatea ca acești doi rinichi să îi asigure o funcție și noi sperăm ca aceşti rinichi să mai crească, pentru că ei au potențial de creștere”, a declarat medicul Corneliu Moroșanu, coordonatorul echipei de chirurgi.

Mama copilului de 14 a spus că au mai fost chemaţi de trei ori pentru analize în vederea unui transplant, dar donatorii nu au fost compatibili: „Eram și bucuroasă pentru copilul meu, dar în acelaşi timp eram necăjită că cineva plânge după un copil. Le mulţumesc din suflet”.

Agenția Națională de Transplant: „O performanţă de excepţie”

Mobilizarea pentru o astfel de misiune a fost una deosebită, după cum a anunțat și Agenția Națională de Transplant.

„La Cluj, o tragedie a făcut ca un copilaş de numai 10 luni să devină înger salvator de vieţi la o vârstă atât de fragedă. A fost posibil, din păcate, doar cu preţul propriei sale vieţi. Suferinţa familiei lovită de o asemenea tragedie nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. Este o dramă care schimbă definitiv viaţa familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copilaş. Cu toate acestea, părinţii au reuşit să găsească puterea de a transforma infinita lor durere în speranţă pentru un alt copil. Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă în faţa familiei acestui îngeraş şi îi mulţumim din suflet pentru puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferi altor semeni o şansa la viaţă.

Lanţul delicat de la donator la receptor a început la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj Napoca. Cu dăruire, maximă responsabilitate şi profesionalism, echipa ATI şi de coordonare, Dr. Remus Babici – coordonator transplant, Dr. Nicoleta Dărăban – kdp, a avut misiunea dificilă de a fi alături de familia îndurerată şi a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie pornite. Echipa chirurgicală a ICUTR Cluj, condusă de Dr. Dan Pop, a realizat intervenţia de prelevare a rinichilor, care au ajuns la Iaşi.

Minunile din România, în plină pandemie. Chirurgul Radu Zamfir are toate detaliile -VIDEO

Datorită acestui înger, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi , un alt copil de 14 ani, aflat în suferinţă, a primit şansa la viaţă prin transplant. Un caz dramatic, a cărui unicâ salvare era un transplant renal și pentru care medicii ieșeni au făcut o minune, fiindu-i transplantaţi ambii rinichi ai micuțului donator. Intervenţia de transplant a fost realizată de echipa de chirurgi coordonată de Dr. Cornel Moroşanu şi Dr. Adelina Miron. Această intervenţie este o performanţă de excepţie, transplantul pediatric fiind o procedură destul de rară în România. Copilaşul este cel mai tânăr pacient, diagnosticat în moarte cerebrală, care a dat viaţă după propria moarte în România. Efortul echipelor medicale implicate a fost unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât şi de restricţiile impuse de pandemia COVID 19.

Transmitem sincere condoleanţe familiei şi sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngeraşul lor a salvat o altă viaţă. De asemenea, mulţumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferinţă şi speranță”, a transmis Agenția Națională de Transplant.