Evenimentul Zilei > Justitie > Premieră la DNA: Edil, judecat alături de soție și fiică
Premieră la DNA: Edil, judecat alături de soție și fiică

Premieră la DNA: Edil, judecat alături de soție și fiică

Din ce în ce mai mulți politicieni sunt puși sub acuzare, pentru fapte de corupție, alături de rude apropiate. În unele dosare, aceștia ajung să fie condamnați și încarcerați, cazul Relu Fenechiu, care împarte celula cu fratele său

Primarul PNL al orașului Tulcea, Constantin Hogea (58 de ani), a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, de procurorii DNA Galaţi, alături de mai multe persoane, printre care soția sa, Valeria (54 de ani), și fiica lor, Sorina Ioana (27 de ani). Este primul caz de politician, trimis în judecată pentru corupție, care este inculpat alături de două rude de gradul I.

Povestea cazului: primarul este acuzat că ar fi luat mită un apartament de trei camere de la afaceristul Cornel Constantin Georgescu, iar soția și fiica sa ar fi fost complici. Imobilul era achiziționat, în acte, de Valeria și Sorina –Ioana, dar, spun procurorii DNA, contravaloarea nu ar fi fost achitată.

Neagă acuzațiile

În schimbul apartamentului, primarul ar fi emis o autorizație de construire a unui bloc de locuințe în apropierea unui penitenciar, care are statut cu regim special. Edilul, soția, fiica acestuia și afaceristul au negat că, la mijloc, ar fi vorba de corupție.

Probele DNA

În schimb, procurorii DNA au depus la dosar declarațiile unui martor sub acoperire, mărturiile unor vecini – care au arătat care este prețul real, interceptări telefonice, și mai multe documente din care ar reieși vinovăția inculpaților.

În timpul monitorizării ambientale, procurorii au descoperit că primarul, cu ajutorul soției sale, Valeria, controla o societate comercială de publicitate. Edilul era cel care controla firma și se comporta ca un veritabil administrator.

Alături, la bine și la rău

În ultimii ani, mai mulți politicieni sau afaceriști au fost puși sub acuzare alături de rude apropiate.

Soț și soție: Dana și Adrian Năstase – condamnați în „Zambaccian”, afaceriștii Marina și Bogdan Popovici – condamnați în „Trofeul calității”, fostul primar al Clujului Sorin Apostu și Monica – condamnați într-o afacere de mită, fostul deputat Ioan Adam și Roxana – judecați în „Jaf în codrii României”.

Tată și fiu/fiică: Dan Voiculesu și Camelia – judecați în „Șantaj la Felix TV”, primarul din Pitești, Tudor Pendiuc și Emanuela- Elena Pendiuc – judecați pentru mită, președintele CJ Prahova, Mircea Cosma și Vlad – judecați pentru că ar fi primit comisioane, Viorel Hrebenciuc și Andrei – în dosarul „Jaf în codrii României”.

Frați: Relu și Lucian Fenechiu – condamnați în „Tranformatorul”, primarul din Constanța, Radu Mazăre și fratele său, Alexandru, cercetați pentru corupție, afaceristul Dinel Staicu și fratele său Marian Staicu – judecați pentru mituirea unor judecători.