Doar Ceaușescu a mai făcut așa ceva. O biserică din România va fi demolată

Doar Ceaușescu a mai făcut așa ceva. O biserică din România va fi demolatăsursa foto: Constanta TV / facebook

Tribunalul Constanța a respins apelul Arhiepiscopiei Tomisului în dosarul civil, care se referă la demolarea unei biserici. La finalul anului 2021, justiția a dispus demolarea lăcașului de cult construit fără autorizație legală. De atunci și până azi, decizia judecătorească a fost suspendată. Este prima biserică demolată după 1990.

În urmă cu mai mulți ani, la Constanța a fost ctitorită biserica Parohia ”Izvorul Tămăduirii”, care a fost construită peste o bucată dintr-un trotuar public.

Pentru că nu s-au conformat dispozițiilor legale în materie de urbanism, Primaria Constanța a cerut în instanță demolarea bisericii, deoarece ocupă domeniul public.

Apelul la contestația la executare s-a judecat azi, joi, la Tribunalul Constanța. Judecătorii au decis să respingă cererea Arhiepiscopiei Tomisului, dar și a Parohiei ”Izvorul Tămăduirii”. Acest fapt înseamnă că biserica poate fi demolată în orice moment.

”Tribunalul Constanţa Secţia I Civilă Dosar nr. 14901/212/2022 Decide 06 iulie 2023 Respinge, ca nefondate, apelurile declarate împotriva sentinţei civile nr. 585/25.01.2023 şi împotriva încheierii din 03.11.2022, pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 14901/212/2022. Obligă apelanta reclamantă Parohia "Izvorul Tămăduirii" Constanţa şi apelanta pârâtă Arhiepiscopia Tomisului, în mod egal, la plata către intimatul Primarul Municipiului Constanţa a sumei de 1300 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 06.07.2023”, potrivit deciziei Tribunalului Constanța.

Biserica de pe trotuar

În urmă cu mai bine de zece ani, Biserica ”Izvorul Tămăduirii” a fost ridicată într-un cartier al orașului, o parte din ea fiind pe trotuarul public.

Lăcașul de cult a fost construit fără autorizație de construire, și pe un teren pe care parohia nu deținea autorizație de construire. De asemenea, biserica nu are aviz de securitate la incendiu emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța.

Noul primar al orașului Constanța, ales la alegerile locale din 2020, amiralul Vergil Chițac i-a cerut arhiepiscopului de Tomis, IPS Teodosie să demoleze biserica.

”Socotiți domnia voastră, domnule primar, (...) dacă se cuvine să demolăm noi un Sfânt Altar, unde s-au săvârșit mii de Sfinte Liturghii, unde s-au întemeiat mii de familii prin Taina Cununiei, unde au fost botezați mii de copii, în sfârșit, unde s-au mântuit mii de suflete prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos”, a fost răspunsul trimis de IPS Teodosie.

De pază la biserică

Înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe le-a cerut credincioșilor să facă de pază, non stop, la lăcașul de cult, pentru a opri buldozerele.

”Cum să mutăm un loc sfinţit de 20 de ani şi cum să lăsăm pe Dumnezeu batjocorit? Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”, spunea ÎPS Teodosie.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvând al Bisericii Ortodoxe din România, a catalogat demolarea bisericii drept un ”un act tulburător şi neavenit”.