Premieră în plin război: Comunicare directă între americani și ruși. Cum vor să evite oficialii „erori de calcul” în apropierea Ucrainei

Premieră în plin război: Comunicare directă între americani și ruși. Cum vor să evite oficialii „erori de calcul” în apropierea UcraineiSursă: Sasinparaksa | Dreamstime.com

Statele Unite ale Americii (SUA) și Rusia au stabilit, recent, asigurarea unui canal de comunicații prin care cele două părți se pot notifica reciproc cu privire la orice potențiale operațiuni care ar putea să se desfășoare în apropierea Ucrainei. Acest demers are ca scop evitarea oricăror posibile erori de calcul în apropierea regiunii aflate sub asediu.

„Departamentul Apărării a stabilit recent, la 1 martie, o linie de comunicare cu Ministerul rus al Apărării, în scopul de a preveni erorile de calcul, incidentele militare și escaladarea (conflictului din Ucraina - n.r.)”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, citat într-un comunicat de presă.

„Statele Unite păstrează o serie de canale pentru a discuta probleme critice de securitate cu rușii în timpul unei situații de contingență sau de urgență”, se mai arată în comunicatul citat.

SUA și Rusia și-au asigurat un canal de comunicare

Linia de comunicare reprezintă, practic, un schimb de numere de telefon între cele două părți pentru un acces rapid. Partea americană va fi gestionată de centrul de operațiuni al Comandamentului European al SUA din Stuttgart, Germania, în timp ce partea rusă se așteaptă să fie coordonată de Ministerul Apărării de la Moscova, a declarat un al doilea oficial de rang înalt din domeniul apărării.

SUA au dorit asigurarea unui canal de comunicare deoarece trupele americane și rusești operează acum pe așa-numitul flanc estic, în apropierea spațiului aerian al Ucrainei și al Belarusului, unde forțele rusești se pregătesc și atacă.

„Putem reduce potențiale neînțelegeri”

Cel de-al doilea oficial nu știa ce evenimente ar putea declanșa în mod specific un apel telefonic de ambele părți, dar ideea generală este de a ne asigura că „putem reduce riscul de eroare de calcul și de potențiale neînțelegeri”, având în vedere potențiala apropiere a forțelor. De asemenea, nu a fost clar în ce măsură avioanele NATO, avele americane și rusești vor fi incluse în acord.

Operațiunile aeriene sunt deosebit de îngrijorătoare din cauza vitezei mari și a distanțelor relativ scurte la care ar putea avea loc întâlniri, având în vedere că avioanele rusești operează în apropierea zonelor în care se află trupele americane din Polonia, România și țările baltice.

Stabilirea acordului este deosebit de demnă de luat în seamă, deoarece până acum oficialii Pentagonului au declarat că nu au avut nicio comunicare directă cu omologii ruși de la invazie.

Context

Au existat eforturi pentru stabilirea liniei de comunicare încă de la sfârșitul lunii trecute. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit ultima dată cu ministrul rus al Apărării, Serghei Shoygu, pe 18 februarie. Cei doi au mai vorbit și cu o săptămână înainte. Președintele șefului Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a vorbit ultima dată cu șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gerasimov, la 11 februarie.

SUA au respins în mod specific o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, spunând că ar pune piloții americani într-un scenariu de luptă pentru a impune un astfel de plan. Dar ușa nu este închisă în ceea ce privește un potențial viitor coridor umanitar aerian pentru a garanta zborul în siguranță al ajutoarelor de urgență la încetarea ostilităților, spun oficialii, potrivit CNN.

Un protocol de comunicare există de mai mulți ani între forțele americane și rusești din Siria. În cea mai mare parte, acesta a funcționat, deși oficialii americani s-au plâns în mai multe rânduri că rușii nu au avertizat cu suficient timp înainte de operațiunile lor. SUA nu oferă Rusiei informații detaliate, dar a notificat recent Rusia când avioanele americane vor opera într-o zonă extinsă din nord-estul Siriei.

Ne puteți urmări și pe Google News