Premiera documentarului „Martirul Unirii”, la Chișinău. Preot ucis de călăii neamului românesc
- Angelina Olaru
- 26 septembrie 2024, 19:58
Republica Moldova. La ora aceasta, după ora 19.00, la Cinematograful „Odeon” din Chișinău, are loc premiera filmului documentar „Martirul Unirii”, dedicat memoriei lui Alexandru Baltaga, singurul cleric din Sfatul Țării, votant al Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Autorii ne invită să reflectăm asupra destinului unui preot de seamă din Basarabia, care a fost exterminat de călăii neamului românesc. Întâi de toate, pentru că a votat Unirea Basarabiei cu România.
Filmul a fost realizat de Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Proiectul a fost desfășurat în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.
Sfântul Alexandru Baltaga, exterminat pentru „vina” de a fi semnat Actul Unirii
Publicul din Republica Moldova este invitat la premiera noului film documentar al Trinitas TV, dedicat memoriei Sfântului Preot Mucenic Alexandru Baltaga, unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România. Interesul realizatorilor acestei producții pentru această personalitate e pentru faptul că a murit ca martir, pentru „vina” de a fi semnat Actul Unirii, din 27 Martie 1918.
Premiera cinematografică se înscrie cu prilejul faptului că Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, în iulie 2024, cu cinstire în ziua de 8 august. Proclamarea festivă a canonizării sale urmează a avea loc în anul 2025, în contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei Române.
Patriarh al preoțimii basarabene, exemplu pentru cei buni și pentru răi
Alexandru Baltaga a fost supranumit patriarh al preoțimii din Basarabia. În 1940, când Basarabia și Bucovina au fost ocupate de URSS, părintele Alexandru Baltaga a refuzat să-și părăsească credincioșii. A rămas alături de ei și i-a încurajat, pentru a face față prigoanei care tocmai începea.
A fost arestat, interogat, bătut, deportat și încarcerat în închisoarea din orașul Kazan (Republica Tatarstan), unde a murit ca martir, din cauza torturilor la care a fost supus, la vârsta de 80 de ani, în data de 7 august 1941. La 10 iulie 1991, după 50 de ani de la exilul și moartea sa mucenicească, Procuratura Generală a Republicii Moldova l-a reabilitat.
De ce este important un asemenea documentar astăzi
„Acest documentar este foarte important, mai ales, pentru cetățenii din Republica Moldova. Să-și cunoască martirii și pe cei care au contribuit la desăvârșirea dezideratului Unirii Basarabiei cu România. A fost un moment foarte așteptat de generații de români. Chiar Regele Ferdinand a menționat acest lucru, în scrisoarea către Sfatul Țării, la 1918”, a remarcat Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM.
ÎPS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, a evidențiat că Sfântul Părinte Alexandru Baltaga ne-a învățat să fim statornici în credință. „Ne-a învățat să fim demni, în fața oricui și să-l mărturisim pe Hristos, chiar cu prețul vieții noastre”, a spus Domnia Sa.
„Mândri că a fost român basarabean, carne din carnea României Mari...”
„Oare câți dintre noi am fi în stare să lăsăm toate mângâierile lumii, pentru a muri în temniță?! De moartea sa martirică a martirului Alexandru Baltaga trebuie să fim mândri. Mândri că a fost român basarabean, carne din carnea României Mari, șezând astăzi, alături de sfinții care alcătuiesc Cerul Țării noastre. Un cer deschis care își revarsă peste noi roadele rugăciunilor Sfântului Preot Mucenic Alexandru din Basarabia”, au mărturisit autorii documentarului „Martirul Unirii”.