Icoanele sfinților canonizați de Sfântul Sinod. În ce zi îl vom cinsti pe Arsenie Boca
- Cristian Raducanu
- 13 iulie 2024, 16:11
România. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea părinților Arsenie Boca, Dumitru Stăniloaie, Cleopa Ilie și Paisie Olaru.
În ședințele de joi și vineri Sfântul Sinod a decis canonizarea a 16 sfinți părinți. Canonizarea va avea loc în 2025, an în care Biserica Ortodoxă celebrează centenarul de la recunoașterea statului de Patriarhie.
Sfinții canonizați de Sfântul Sinod
Sfântul Sinod a aprobat canonizarea 16 sfinți părinți. Părintele arhimandrit Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim din București va fi canonizat sub titulatura de Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, cu prăznuire pe 16 septembrie.
Părintele Dumitru Stăniloae este, de asemenea, unul dintre cei 16 preoți canonizți de Sfântul Sinod. Profesor de teologie la Sibiu și în Capitală, părintele Stăniloae va fi trecut în Calendarul Creștin Ortodox cu titulatura de Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloaie și va fi sărbătorit pe 4 octombrie.
Sfântul Sinod îi va canoniza oficial în 2025
Începând cu 2025, creștin ortodocșii îl vor sărbători pe Părintele Constantin Sârbu pe 23 octombrie. Iar Părintele protosinghel Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și îl vom cinsti pe 28 noiembrie.
Părintele Ilie Lăcătușu, Paisie Olaru și Cleopa Ilie
Părintele Ilie Lăcătușu devine Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu și va fi prăznuit pe 22 iulie. De asemenea, au fost canonizați duhovnicul Mănăstirii Sihăstria, părintele Paisie Olaru și starețul Mănăstirii Sihăstria, Ilie Clopa.
Dometie Manolache, Liviu Galaction și Sântul Cuvios Serafim cel Răbdător
Lista preoților canonizați de Sfântul Sinod este completată de părintele arhimandrit Dometie Manolache care devine Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeţ. Biserica Ortodoxă îl va sărbători pe 6 iulie. Mai departe, Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus este și el canonizat cu titulatura Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus și îl vom prăznui pe 20 decembrie.
Profesorul de teologie la Cluj Napoca trece în rândul sfinților din calendarul creștin-ortodox cu titulatura de Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, cu cinstire pe 8 martie.
Sfântul Sinod l-a canonizat pe Părintele Calistrat Bobu
Arhimandritul Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana a fost canonizat cu titulatura Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana. Îl vom sărbători pe 26 decembrie, iar pe 10 noiembrie Sfântul Sinod l-a canonizat pe Părintele arhimandrit Visarion Toia, care devine Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici.
Părintele Calistrat Bobu împreună cu părintele Ilarion Felea vor fi prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română pe 10 mai respectiv 18 septembrie.
Lista preoților canonizați este completată de Părintele protosinghel Iraclie Flocea, cu titulatura Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, pe care îl vom sărbători pe 3 august, după care pe 8 august îl vom prăznui pe părintele protoiereu Alexandru Baltaga care devine Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, potrivit Basilica.