Premieră de răsunet pentru filmul românesc. "colectiv" a intrat pe lista scurtă la două categorii ale premiilor Oscar
- Andreea Vlad
- 10 februarie 2021, 14:12
Documentarul "colectiv" a fost selectat pe lista scurtă a propunerilor pentru o nominalizare la premiile Oscar la două categorii. Este primul film autohton care reușește această performanță.
Premieră de răsunet pentru filmul românesc "colectiv"! Documentarul regizat de Alexander Nanau, a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru nominalizare la premiile Oscar. Este nominalizat la două categorii: "cel mai bun documentar" şi "cel mai bun lungmetraj internaţional". Anunţul citat de Agerpres a fost făcut marţi seară de Academia de film americană.
Premieră de răsunet pentru filmul românesc! Doar filmul "După dealuri" a mai intrat pe lista scurtă
Este pentru prima oară când un film românesc a fost selectat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare, la două categorii.
România s-a mai aflat o singură dată pe o astfel de listă scurtă în anul 2013, cu lungmetrajul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu. Atunci, "După dealuri" a fost selectat pe o listă scurtă de 9 lungmetraje propuse spre nominalizare la categoria "cel mai bun film străin". În final, nu s-a regăsit printre cele 5 filme nominalizate.
Documentarul "colectiv", coproducţie România-Luxemburg, regizat de Alexander Nanau, prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie. Ei descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv.
Procedura de votare pentru alcătuirea acestor liste scurte s-a încheiat pe 5 februarie şi va continua în perioada 5-9 martie pentru alegerea finală a nominalizărilor oficiale. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 15 martie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Oscar, care va avea loc pe 25 aprilie.
Premieră de răsunet pentru filmul românesc! Ploaie de premii și recunoaștere internațională
De la intrarea sa în circuitul festivalier, documentarul a avut un traseu de excepție. În decembrie, a fost desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”. A fost ales cel mai bun film în limba străină de către Societatea Națională a Criticilor de Film din SUA. A fost nominalizat la Premiul Independent Spirit pentru cel mai bun film documentar. Indepedent Spirit Awards este un eveniment-far pentru industria cinematografică independentă din SUA.
A câștigat Premiul Satelit pentru cel mai bun film documentar acordat de Academia Internațională de Presă. Luni a fost desemnat cel mai bun documentar la ediţia din acest an a galei London Critics' Circle Film Awards.
Regizorul Alexander Nanau: Povestea merge mai departe
Într-o declaraţie acordată miercuri Agerpres, regizorul subliniază că prin includerea pe această listă scurtă povestea din documentar "merge mai departe". "Ce este cel mai încântător este că această poveste merge mai departe şi, până la urmă, este o poveste despre stat, nişte autorităţi incompetente, care prin minciună şi manipulare au călcat vieţile oamenilor în picioare şi e cât se poate de important să îl vadă cât mai multă lume şi poate ajută pe alţii să îşi dea seama când sunt ei poate manipulaţi şi li se pune lor viaţa în pericol de către autorităţi", a spus Nanau.