Ce au in comun Brad Pitt, Helen Mirren, Penelope Cruz, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett si Forest Whitaker? Toti sunt actori celebri si au atins apogeul in cariera lor. Unii au castigat Globuri de Aur si au mari sanse de reusita si la Oscar.
Desi sunt cunoscuti in toata lumea si au bani pentru a trai bine tot restul vietii, niciunul dintre actorii nominalizati la Premiile Oscar nu vrea sa renunte la cinematografie.
Brad Pitt, Helen Mirren, Penelope Cruz, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett si Forest Whitaker au povestit, in cadrul unei mese rotunde organizate de revista americana „Newsweek”, ce inseamna actoria pentru ei si prin ce experiente inedite au trecut inainte de a ajunge vedete pe marele ecran.
Stripperii lui Brad Pitt
Brad Pitt este unul dintre actorii carora nu le poti asocia un singur film care sa le fi marcat cariera. In cadrul unei mese rotunde organizate de revista americana „Newsweek”, Pitt povesteste cum a ajuns sa joace la Hollywood. „Am avut un job la care trebuia sa fiu soferul unor stripperi. Ii duceam la diferite petreceri, strangeam banii, puneam muzica cu Prince si adunam hainele fetelor. Nu era o atmosfera incantatoare si cateodata devenea chiar plictisitoare.
Dupa doua luni, am hotarat sa imi dau demisia si seful mi-a zis: „Uite ce e, du-te in seara asta la o ultima petrecere”. Am fost acolo si am cunoscut o fata (...) care lua lectii de actorie cu un barbat pe care il chema Roy London (un profesor de actorie foarte cunoscut, cu care Pitt a studiat timp de sase ani - n.r.). Am fost acolo si asa am ajuns pe drumul pe care sunt acum”, a spus actorul despre inceputurile carierei sale, la masa rotunda organizata de revista americana „Newsweek”.
Pitt a crezut ca fiecare rol pe care il juca il definea si ca viata sa se putea schimba in functie de personajele pe care le alegea. „Acum nu mai simt asta”, spune el despre cum vede acum si cum vedea la inceput actoria. „Acum sunt tata. Sunt alte lucruri mult mai importante. Urmaream ceva ce nu se implinea. (...) Ieri vorbeam la telefon si am spus: „Vreau sa joc in rolul unor barbati mai puternici”. Apoi am inchis si m-am gandit: „Nu. Traieste ca un barbat adevarat, si rolurile vor veni de la sine””, a adaugat el.
Profesoara Helen Mirren
Helen Mirren a castigat admiratia publicului interpretand trei regine ale Marii Britanii - Elisabeta I, in serialul cu acelasi nume, regina Charlotte, sotia regelui George al III-lea, in „Nebunia regelui George” si Elisabeta a II-a in recenta pelicula „The Queen”, pentru care a castigat Globul de Aur si este nominalizata la categoria „Cel mai bun rol feminin” la Premiile Oscar.
Mirren recunoaste ca parintii ei nu au fost de acord ca ea sa devina actrita, asa ca, timp de trei ani, a fost profesoara. „Am fost o profesoara groaznica”, spune Mirren, care s-a apucat serios de actorie abia la 22 de ani. „Ani buni am fost ca un iepuras in lumina reflectoarelor pe platourile de filmare, fara sa inteleg ce facea fiecare si cum ar fi trebuit sa te porti”, isi aminteste actrita, citata de revista „Newsweek”. Ea este convinsa ca Regina Elisabeta a vazut-o in film, dar nu stie ce crede suverana Marii Britanii despre rolul ei.
DiCaprio, sex-simbol la 16 ani
Leonardo DiCaprio spune ca a inceput sa-i placa sa fie actor atunci cand si-a dat seama ca nu trebuie sa te gandesti de la inceput la cum va iesi filmul. „Imi amintesc ca aveam 16 ani si mergeam la 160 de auditii si nu am primit un rol timp de un an si jumatate. Devenisem unul dintre acei copii de la Hollywood care spuneau mereu: „Buna, sunt Leo! Am avut o zi minunata la scoala! Da, imi place scoala!”. Devenisem un produs al unui sistem in care toti vor sa fie pe placul cuiva. Asa ca am inceput sa ma gandesc mai mult la personaj, la munca mea si mai putin la rezultat”, spune DiCaprio, devenit celebru dupa rolul din „Titanic”.
Actorul povesteste ca rolul din aceasta pelicula a avut si efecte pozitive, dar si negative pentru cariera sa. Chiar daca a fost catalogat drept „o bucata simpatica de carne”, dupa acest rol a simtit ca este cu adevarat stapan pe cariera. Desi cu rolul lui Jack nu a obtinut nici macar o nominalizare la Premiile Oscar, cu cel din „Blood Diamond” are sanse sa castige chiar marele premiu.
Cruz, in rolul fiicei unei prostituate
Penelope Cruz a aparut pentru prima oara pe marile ecrane in filmul „Jamon, Jamon” in care a jucat rolul fiicei unei prostituate. Ea isi aminteste razand de momentul in care a realizat ca a devenit celebra. Avea doar 17 ani si era deja sex-simbol. „Am iesit la o plimbare cu tatal meu, si un barbat aflat intr-o masina a strigat: „Te iubesc!”. Dupa un minut, altcineva a strigat: „Prostituato!””.
Atunci mi-am dat seama ca am devenit cunoscuta”, spune actrita in varsta de 32 de ani, citata de „Newsweek”. Cruz are o relatie speciala cu regizorul Pedro Almodovar, pentru ca, fascinata de filmul acestuia „Tie me up! Tie me down!”, a decis ca vrea sa devina actrita. Intrebata daca fundul fals pe care l-a purtat in „Volver” a ajutat-o in vreun fel, actrita spune ca da. „M-a facut sa lucrez intr-un anumit mod, sa ma misc intr-un anumit fel. A fost ca si cand as fi gasit pantofii potriviti pentru personajul meu”, a declarat ea la intrunirea organizata de revista americana. Penelope Cruz este nominalizata la categoria „Cea mai buna actrita in rol principal” pentru prestatia din acest film.
Blanchett a jucat pe cinci dolari
Cate Blanchett a facut figuratie in primul film in care a jucat. „Eram la Universitate si am hotarat sa-mi inghet un an si sa calatoresc. (...) Nu aveam niciun ban si un barbat de origine scotiana m-a intrebat: „Nu vrei sa castigi cinci dolari egipteni?”. Nu aveam de gand sa ma culc cu nimeni. Trebuia sa fac figuratie intr-un film cu niste boxeri, asa ca am acceptat. Dadeau mancare gratis”, povesteste actrita. Ea spune ca nu se uita niciodata la filmele in care joaca. pentru ca devine nelinistita.
„Exista mereu riscul de a esua; de aceea nu ma uit niciodata la filmele pe care le fac. In acest fel, imi zic mereu „OK, a fost bine”. Am avut o experienta ciudata cu „Babel”. M-am gandit: „Da, a fost o dubla minunata”. Si dupa am vazut ca in toata scena aparea doar Brad”, spune Blanchett, nominalizata la categoria „Cea mai buna actrita in rol secundar” pentru prestatia din „Notes on a Scandal”.
Whitaker, mandru de munca sa
Forest Whitaker isi aminteste ca, atunci cand era copil, nu vedea foarte multi actori de culoare. A obtinut primul sau rol ca inlocuitor al unui actor care fusese concediat. El spune ca a invatat foarte multe lucruri de-a lungul carierei, dar ca cel mai important dintre acestea a fost faptul ca nu trebuie sa isi separe viata personala de munca de pe platourile de filmare. „Munca mea a fost un proces continuu, prin care am crescut, este o extensie a mea. In ultimii ani am transpus in munca mea lucruri pe care le aflu despre mine (...). Lucrurile curg firesc”, a marturisit Whitaker, nominalizat la categoria „Cel mai bun actor in rol principal” pentru interpretarea din „The Last King of Scotland”.
Motivatii
De ce continua actorii de top sa munceasca
Ce inseamna actoria pentru ei si de ce continua sa joace, desi au devenit faimosi si au bani destui pentru tot restul vietii?
Brad Pitt („Babel”): „Din pasiune pentru poveste si dintr-un mare respect pentru industrie. Vreau sa fiu mai bun in aceasta industrie si pentru aceasta industrie. De fiecare data ma straduiesc sa fac asta. Si cred in magia filmelor”.
Helen Mirren („The Queen”): „Pentru bani (rade). Si este incredibil de amuzant. Sigur, exista si motivatii artistice foarte puternice, dar nu vreau sa intram intr-o astfel de discutie. In principiu da, pentru distractie si pentru bani”.
Penelope Cruz („Volver”): „Sunt foarte fericita ca nu voi sti niciodata totul despre actorie. Aceasta teama de a nu sti totul va fi mereu cu mine, indiferent de ceea ce mi s-ar intampla”.
Leonardo DiCaprio („Blood Diamond”, „The Departed”): „Imi place la nebunie. Nu exista o alta forma de arta pe lume care sa ma stimuleze mai mult. Nu exista nimic care sa ma transforme mai mult decat cinematografia. Ai un sentiment de satisfactie cand esti imortalizat pe celuloid si stii ca, daca te vei uita mai tarziu, vei avea o multime de povestit despre acea experienta”.
Cate Blanchett („Notes on a Scandal”, „Babel”): „Krzysztof Kieslowski a spus ca a face filme inseamna sa vorbesti cu publicul. E emotionant atunci cand simti ca stabilesti o conexiune cu ceilalti. Simt ca traiesc atunci cand joc. E tragic, dar adevarat. As muri intr-o sala de repetitii daca as putea”.
Forest Whitaker („The Last King of Scotland”): „Actoria este un lucru magic. Cine nu si-ar dori sa faca parte din asta?”.