Pregătiri de război în Rusia. Cum s-a desfășurat mitingul pro-Putin , sâmbătă 21 februarie în Piața Roșie, din Moscova
- Dodo Romniceanu
- 22 februarie 2015, 06:10
36000 de oameni au manifestat pro-Putin, împotriva Ucrainei și a occidentului. Ei au evocat victoria împotriva nazismului și au măscărit principalii șefi de state din lume.
Aniversarea unui an de la îndepărtarea președintelui Ucrainei a fost sărbătorită , sâmbătă 21 februarie,printr-o mare demonstrație, la Moscova. Manifestanții au scandat lozinci pro-Putin și anti-Maidan. Conform surselor poliției ei au fost în număr de 36.000 și s-au reunit cu mai multe steaguri și lozinci sub sloganul comun”Nu uita și nu ierta”.
Au participat la miting funcționari,studenți,ofițeri din serviciile de pază,securiști,gospodine,motocicliști,veterani din Afganistan și toți au au reclamat influența nefastă pe care occidentul o exercită în Ucraina. În fruntea defilării s-au aflat și cazaci, îmbrăcați în uniforme de gală..
”Doamnă – i-a spus un veteran, care flutura un drapel de la Școala militară din Donețk, corespondentei ziarului Le Monde, la Moscova, Isabelle Mandraud – voi francezii, cu teroriștii și homosexualii voștri, o să veniți într-o zi să ne cereți ajutorul, să ne spuneți să vă salvăm”. O gospodină care ducea o pancartă cu poza lui Obama și cuvintele ”Vestul încearcă să saboteze regimul Putin și să spulbere Marea Rusie” a spus că ”Noi suntem împotriva oricărui fel de revoluție. Am învățat asta în anul 1917. Maidanul este tot un fel de revoluție. Noi suntem pentru Putin, pe care îl susținem necondiționat”.
”Astăzi Maidanul, mâine haosul”
Coloanele de manifestanți erau foarte organizate, de un sindicat. Grupurile nu se amestecau între ele și defilau în ordine până să ajungă în punctul final, o mare tribună amplasată în Piața Roșie, unde se găseau și câteva ecrane uriașe, pe care se difuzau cântece patriotice și imagini înflăcărate.
În mulțime erau numeroși tineri și toți ascultau cu rigoare de niște ordine, transmise prin porta-voce. Se respecta cu strictețe un scenariu după care se deplasau diferite grupuri de oameni. Un student de la facultatea de geografie, care purta o pancartă cu civintele ”Astăzi Maidanul, mâine haosul” a declarat că tinerii nu pot asista indiferenți la ce se petrece în jurul lor. El a mai spus că el și colegii lui au fost aduși cu autobuze speciale de către un sindicat al studenților.
Participanții scandau lozinci legate de fascism, asociind acest termen cu președintele Obama, căruia i se adăugase o mustață, gen Hitler, pe toate pozele purtate de demonstranți. Președintele Petro Poroșenko era înfățișat cu un chip de porc, Merkel ca o cotoroanță tristă.
Un tânăr militar, care declara că este ucrainean și luptase înpotriva armatei țării sale, alături de separatiști a spus că este nerăbdător să se întoarcă pe front și să ”dea foc Ucrainei”.
Printre manifestanți cel mai răspândit cuvânt era ”patriotismul” și toți aveau panglici cu simbolurile victoriei împotriva naziștilor, în al doilea război mondial, simboluri care au devenit deosebit de importante, în prezent și pentru separatiști.
”Crimeea a fost salvată”
Pe marea scenă, din Piața Roșie vorbește scriitorul Nikolai Starikov, mare admirator al lui Stalin și tot la fel de mare dușman al Maidanului. El susține, în uralele participanților, că planurile de distrugere a Rusiei au fost dejucate și Crimeea a fost salvată. Ia cuvântul un reprezentant al muncitorilor, de la o mare întreprindere din Ural ( aflată la 1300 km distanță de Moscova), care spune că ”în Rusia opoziția nu contează”.
”Chirurgul” un lider al motocicliștilor, mari simpatizanți cu Vladimir Putin, evocă momentele, deja istorice ale anexării Crimeei.