Prefectul de Harghita, sacrifi cat de dragul UDMR

Prefectul de Harghita, sacrifi cat de dragul UDMR

Pentru a nu pierde voturile maghiarilor, premierul Victor Ponta face o serie de compromisuri prin care menține relația bună cu UDMR și nu-și înstrăinează acest electorat.

Guvernul l-a schimbat din funcție pe prefectul de Harghita, Adrian-Jean Andrei, după ce acesta a atacat în instanță mai multe acte referitoare la Ținutul Secuiesc, emise de consiliile locale. În locul lui Andrei, prefect a fost numit Petres Sandor, susținut de UDMR. „Este o veste neaşteptată pentru mine, mai ales că eram în concediu şi nu mă aflam nici în ţară. Acestea sunt negocierile politice asupra cărora nu este bine să comentez”, a declarat Andrei. De altfel, încă de la momentul în care au intrat la guvernare, liderii UDMR au precizat că îşi doresc să aibă un prefect în unul dintre cele trei judeţe din Secuime.

Biro, apărată de Ponta

Acesta este doar una dintre cedările făcute de PSD pentru a-și asigura stablitatea guvernamentală și majoritatea parlamentară, dar și bunăvoința electoratului maghiar, de care va avea nevoie în turul doi al alegerilor prezindențiale.

Săptămâna trecută, Ponta a acceptat fără nici un protest nominalizarea făcută de UDMR la Ministerul Culturii, Rozalia Biro, în pofida gafelor pe care aceasta le-a făcut în timp. „Situația îi poate fire proșată doamnei Biro, pe bună dreptate, de orice om care a auzit acea farsă, (Biro a confundat bipezii cucerșetorii - n.r.), dar nu de președintele țării. El nu poate, cu steagul României în spate, el trebuie să vorbească de instituţii”, a spus Ponta. Premierul a anunțat, în consecință, că nu intenționează să facă altă propunere pentru acest minister, așa cum i-a cerut președintele Traian Băsescu.

Pas înapoi în procesul „Minority Safe Pack”

Anul trecut, MAE a intervenit de partea Comisiei Europene în procesul împotriva așa-numitului „ Minority Safe Pack” - o inițiativă cetățenească de legislație europeană susținută și de UDMR. Această situație l-a determinat, în iulie 2014, pe președintele UDMR, Kelemen Hunor, să-și dea demisia din Guvern. Pentru a nu irita UDMR, MAE va opri transmiterea documentației de poziție a României la Tribunalul UE, urmând ca toate actele să fie discutate în prealabil în Parlament și apoi la Luxemburg. „Noi am ajuns la concluzia că e un subiect în care nu se poate stabili poziția statului român doar de un singur minister, trebuie implicarea Parlamentului și am propus o dezbatere din septembrie în Comisia pentru drepturile omului (...) Până când aceste dezbateri nu se finalizează, România nu va înainta alte documente către Curtea de la Luxemburg”, a explicat Kelemen Hunor.

Mai trebuie menționată și atitudinea favorabilă a guvernului Ponta față de înființarea unei secții cu predare în maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, deși acest obiectiv al UDMR nu a fost atins.

Iohannis, avantajat în Ardeal

Sociologul Barbu Mateescu arată că, dacă Klaus Iohannis intră în turul doi, este pentru prima oară când un politician din Transilvania ajunge în această etapă a competiției pentru prezidențiale. „Intuitiv, cred că Iohannis ar putea beneficia de un bonus”, spune Mateescu despre competiția Iohannis-Ponta pentru voturile secuilor. În plus, sociologul amintește că electoratul maghiar a votat, la alegerile prezidențiale împotriva PSD, cu excepția anului 2004, când majoritatea acestor etnici l-a susținut pe Adrian Năstase. În ceea ce privește modul în care vor vota acum maghiarii, Barbu Mateescu a arătat că apare tot mai des o distincție între comportamentul electoral al celor din Ținutul Secuiesc și cei din afara acestui spațiu.