Elevii, tratați ca infractorii. Trimiși la analize și testați antidrog

Elevii, tratați ca infractorii. Trimiși la analize și testați antidrog Școli. Sursa: dreamstime.com

La începutul anului școlar, elevii ar putea fi obligați să efectueze teste de sânge pentru a determina dacă au folosit droguri, conform unei propuneri făcute de prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.

Prefectul Capitalei a declarat că a solicitat Agenției Naționale Antidrog (ANA) să efectueze un chestionar adresat părinților și elevilor pentru a obține feedback cu privire la posibilitatea introducerii unei astfel de măsuri. Un alt aspect abordat în chestionar ar viza testarea antidrog în școli.

Prefectul Capitalei, măsuri radicale pentru combaterea drogurilor

Rareș Hopincă a comunicat că miercuri a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mai multor instituții. Printre care ANA, Direcția de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliția, Inspectoratul Școlar și Direcția Regională Vamală, pentru a discuta despre problema consumului de droguri.

Acesta afirmă că a solicitat celor de la ANA să elaboreze o serie de chestionare. Asta pentru a colecta opinii de la părinți și elevi cu privire la trei subiecte specifice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Direcția de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale și morale prin care să reușim să combatem consumul acestor substanțe în rândul populației și, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere”, scrie prefectul Capitalei.

În cadrul ședinței de miercuri, s-a convenit că Agenția Națională Antidrog va elabora un chestionar structurat în trei puncte. Prin intermediul acestuia se va solicita opinia părinților și a elevilor majori cu privire la:

  1. testarea în școală cu aparat antidrog;
  2. prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);
  3. introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală”, a anunțat prefectul.

Repet, acesta este un chestionar de testare a opiniei părinților și a elevilor majori. Dupa ce vom avea rezultatele acestuia și, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor și dorinței părinților și elevilor din școli și licee.

Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente și/sau a unor anturaje nepotrivite. Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societății spre a discuta și de a înțelege aceste probleme. Dialogul este un pas esențial”, a mai spus Rareș Hopincă.

Răzvan Hopincă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

De ce la vârstă s-ar aplica o astfel de măsură

Întrebat despre vârsta de la care se va aplica această măsură, prefectul a spus că încă nu vrea să se pronunțe.

Spune el, aici intervine rolul specialiștilor, al psihologilor, al consilierilor școlari care o să vină și o să ne spună de la ce vârstă ar fi oportun să se instituie această măsură.

Hopincă afirmă că nu suntem încă în stadiul în care să putem discuta despre vârstă. În prezent, se testează diverse soluții. Dacă toți factorii implicați, toți factorii de decizie, sunt de acord că una dintre soluții este fezabilă, atunci se vor iniția discuții tehnice cu privire la vârstă, modul de implementare, responsabilitatea implementării, și documentele legale necesare, potrivit HotNews.ro.