Editura Evenimentul si Capital

Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei”

Cătălin Predoiu
Autor: | | 0 Comentarii | 384 Vizualizari

Fostul ministrul al Justiției, Cătălin Predoiu, în perioada căruia a fost elaborat raportul SIPA, a afirmat că a procedat legal când a trimis la CSAT raportul și apoi l-a clasificat. El a precizat că nu știa ce conține arhiva SIPA.

"Am procedat corect trimiţând documentul la CSAT. Am intrat în minister în primăvara lui 2008. Raportul publicat de presă descrie activitaţile comisiei formate de ministrul Chiuariu. L-au redactat după ce acesta părăsise ministerul şi mi l-au pus pe masă, înainte de a pleca la rândul lor din minister. Eu am observat că Legea securităţii naţionale nr.51/1991 spune ca: a) Ministerul Justiţiei îşi organizează structura proprie de informaţii (art.9 lit.a)), b) activitatea acestor structuri se desfăşoară în conformitate cu legea securităţii naţionale (art.9 lit.b)), c) activitatea pentru securitatea naţională se coordonează de CSAT (art.6 alin.(2)). În plus, am observat că HG 127/2006 spune ca documentele Comisiei de inventariere se predau Arhivelor Naţionale cu avizul CSAT (art.2 alin.4)). Deci, din nou e menţionat CSAT, în ambele reglementări care stăteau la baza întregului demers. Concluzia logică în care cred cu toată buna credinţă este că raportul trebuia să ajunga la CSAT. Drept pentru care l-am trimis la Secretariatul CSAT"”, a declarat fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, pentru Mediafax.

Actualul deputat PNL, Cătălin Predoiu, a spus că a procedat corect când a clasificat raportul.

"Raportul Comisiei (Chiuariu) trebuia obligatoriu clasificat, pentru că făcea referiri la informaţii clasificate", a explicat liberalul.

Fostul ministru al Justiţiei a precizat că în situaţia în care nu avea de unde să ştie ce conţinea arhiva SIPA a considerat să procedeze "legal şi responsabil", nefăcând niciun pas fără a cunoaşte poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT.

"Am procedat de bună credinţă în ambele demersuri. Nu a fost vorba de a scapa de problemă, ci de a o trata responsabil, ca om de stat. Un ministru al Justiţiei responsabil nu se joacă cum vrea el cu informaţii de securitate naţionala sau care pot avea impact pe securitatea naţională. Cum nu aveam de unde să ştiu ce conţine aceasta arhiva a unui fost serviciu de informaţii, am considerat responsabil, oportun şi legal să procedez cum îmi spune legea securităţii naţionale, să nu fac niciun pas legat de Arhivă fără să cunosc poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT, pentru că ele sunt primele responsabile de siguranţa naţională", a concluzionat Cătălin Predoiu.

Evenimentul zilei a publicat raportul semnat de ministrul Justiţiei din 2008, Cătălin Predoiu, cu privire la arhiva SIPA în car sunt semnalate o serie de nereguli în activitatea comisiei desemnate de Monica Macovei pentru a inventaria arhiva SIPA, din care a făcut parte și Cristi Danileț.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI