PREDICĂ în noaptea de Paște - lecții de ISTORIE și de bun simț. Ce NU înseamnă ÎNVIEREA I GALERIE FOTO
- Georgeta Petrovici
- 20 aprilie 2014, 02:27
”Să știți că bucuria praznicului Învierii nu este nici băutură, nu este nici mâncare, nu este nici îmbuibare, nu este nici muzică, nu este nici dans”. Cu o astfel de lecție de bună purtare și-a încheiat predica PS Paisie Lugojanul, episcopul - vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. El le-a cerut concetățenilor săi să nu mai ceară scoaterea icoanelor din școli și să înțeleagă utilitatea orelor de religie, vorbindu-le despre persecuția creștinilor ortodocși în Siria.
Mii de timișoreni au venit noapte atrecută la Catedrala Mitropolitană să ia Lumina Sfântă de la Ierusalim ( adusă special și în orașul de pe Bega prin grija Patriarhiei), la slujba de Înviere. Cu sutele au umplut lăcașul de cult, restul au stat afară și s-au rugat, urmându-l, cu lumânările aprinse în mâini, pe PS Paisie Lugojanul în procesiunea care are loc în fiecare noapte de Înviere, prin Piața Victoriei.
Lecție de istorie: ortodocșii decapitați în Siria
”Anul trecut peste 1.300 de creștini ortodocși în Siria au murit prin decapitare doar pentru că au mărturisit credința lor în Isus Hristos. Pe noi nu ne poate împiedica nimeni să ne rugăm (…) așa cum se întâmplă în Siria, nu ne împușcă încă nimeni, și putem să venim să îngenunchem în liniște și să lăsăm jertfa noastră de rugăciune înaintea lui Dumnezeu. Aceia care mărturisesc credința lor în Isus Hristos sunt martiri care au înțeles că viața lor nu este nimic fără El. Sfântul Sinod al Bisericii noastre a declarat anul acesta anul omagial dedicat Sfintei Spovedanii și Sfintei Euharistii ca a Sfinților Împărați Martiri Brâncoveni, care s-au jertfit și sunt mucenici mărturisitori pentru credința în Isus Hristos. Anul 1714, la 15 august, să luăm bien aminte: Voievodul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu, a privit cum fiii săi – Constantin, Ștefan, Radu și Matei sunt duși la moarte și li s-au tăiat capetele doar pentru că au spus că nu se leapădă de credința în Isus Hristos. Și apoi a urmat și voiecvodul al moarte” – a arătat PS Paisie.
Cum ar trebui sărbătorit Paștele
Cu acest mesaj, episcopul –vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei le-a cerut timișorenilor să nu se mai opună orelor de religie în școli. ”Să știți că bucuria praznicului Învierii nu este nici băutură, nu este nici mâncare, nu este nici îmbuibare, nu este nici muzică, nu este nici dans. Bucuria Învierii este petrecerea împreună în rugăciune. (…) Amin” - și-a încehiat predica.