Ministerul Justiției anunță că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei

Ministerul Justiției anunță că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag pentru abuzul în serviciu de 9.000 de lei Sursa: arhiva EVZ

Ministerul Justiției a venit cu o serie de lămuriri după ce Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege al Guvernului prin care este modificat pragul pentru abuzul în serviciu, la valoarea de 250.000 de lei. Potrivit unui comunicat, se va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag mult mai mic.

Update:  Ministerul Justiției a precizat miercuri că, în dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu, va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

„În legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede:

a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”;

Ne puteți urmări și pe Google News

b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”, se arată în precizările făcute de Ministerul Justiției.

Potrivit comunicatului transmis, nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

„Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Update: De curând, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că Ministerul Justiției trebuie să vină cu o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, iar social-democrații vor vota doar ceea ce recomandă experții din justiție.

„Ministerul Justiției trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept. PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție. Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Știre inițială:

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege al Guvernului prin care este modificat pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, stabilindu-l la valoarea de 250.000 de lei. Recent, Marcel Ciolacu a venit cu o reacție pe acest subiect.

Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare.

Abuzul în serviciu pedepsit cu închisoarea, stabilit la 250.000 de lei

„Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (...) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, potrivit amendamentului adoptat de Senat.

Cu închisoare de la 2 la 7 ani se pedepsesc și funcționarii publici care, prin faptele lor, îngrădesc drepturile unei alte persoane sau creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV SIDA, potrivit Agerpres.

Opoziția acuză partidele de coaliție că au adoptat „fosta OUG 13”

Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, acuză partidele din coaliţie că au adoptat în Senat „fosta OUG 13”, menționând că foștii elevi ai lui Dragnea l-au depășit pe acesta. El a anunțat, cu această ocazie și organizarea unui protest pe această temă. „Dragnea, foștii tăi elevi te-au depășit. Ce n-ai reușit în 2017, au făcut acum moștenitorii tăi. PSD, PNL și UDMR au trecut AZI în Senat fosta OUG 13.

Abuzul în serviciu este dezincriminat dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 euro. Practic, dacă furi 49.999 euro, ești ok, nu ești cercetat penal. Ca idee, atât costă un apartament cu două camere în provincie sau o garsonieră în București”, a spus Dragoș Pîslaru.

La rândul său, președintele USR Cătălin Drulă îi acuză pe cei din PNL și PSD că încearcă să adopte legea ce a fost oprită în 2017, în stradă.

„Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei. PSD şi PNL au votat la Senat un nou prag la abuzul în serviciu. Comiţi un prejudiciu de 250.000 de lei? Ai scăpat. E legea care ne-a scos în stradă, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci.

Aşa cum trebuie să facem şi acum. Urmează Camera Deputaţilor şi ne vom lupta să nu treacă aşa ceva. Vă chem alături de mine şi USR să punem presiune pe coaliţia asta a hoţiei şi sărăciei”, a scris Drulă, pe Facebook.