Unul dintre acestea vizează situaţia în care Grecia intră în incapacitate de plată, a declarat adjunctul directorului departamentului pentru Europa de la FMI, Jorg Decressin, potrivit Wall Street Journal, preluat de Agerpres.

Aceasta este una din rarele ocazii când un oficial FMI recunoaşte în mod public că organizaţia se pregăteşte pentru un posibil eşec al discuţiilor cu Guvernul de la Atena.

În acest caz, băncile comerciale din Grecia ar putea să nu mai susţină subsidiarele din ţările Europei de Est, printre care şi România. Mulţi deponenţi ar putea intra în panică şi s-ar duce la bănci să facă retrageri masive de capital, caz în care băncile ar putea intra în insolvenţă daca nu iau măsuri de prevenire.

Băncile greceşti sunt jucători importanţi în sistemele financiare ale statele vecine Greciei. În Bulgaria, subsidiarele National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank Ergasias controlează aproximativ 22% din activele bancare, un procentaj similar cu cel înregistrat în Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. De asemenea, băncile greceşti sunt active pe pieţele din România, Albania şi Serbia