Povești impresionante ale victimelor atentatelor din Bruxelles

Povești impresionante ale victimelor atentatelor din Bruxelles

A doua zi după atentatele care au lovit capitala Belgiei, bruxellezii au încercat să-și reia viața obișnuită, depășinduși temerile.

 Traficul de la metrou s-a reluat parţial, însă tronsonul cu staţia Maelbeek, în care s-a produs unul dintre atentate, a rămas închis, fiind înlocuit de autobuze. De asemenea, aeroportul Zaventem rămâne închis inclusiv joi. La intrarea în 11 staţii de metrou redeschise (din totalul de 60), călătorii erau controlaţi în bagaje.

Ministrul Sănătății, Maggie De Block, a vizitat, ieri, câțiva răniți și a spus că mulți sunt în stare critică, și probabil numărul morților va crește în zilele următoare. Iată câteva dintre poveștile victimelor.

Tânărul care a scăpat viu din trei atentate

Un adolescent american, rănit în atacul de la Bruxelles, a mai trecut prin astfel de situații de viață și de moarte - în timpul atentatelor din Boston și din Paris, a povestit familia sa, citată de presa internațională.

Mason Wells (foto), de 19 ani, a fost rănit, marți, pe aeroport, alături de alți doi colegi misionari mormoni americani. Aceștia ajutau alți colegi misionari, care plecau spre SUA, să-și facă checkin- ul.

FOTO: Mason Wells (stanga)

Wells a suferit o fractură a tendonului lui Ahile, răni de șrapnel și arsuri de gradul doi și trei pe față și pe brațe, după explozie, a spus tatăl său, Chad Wells.

„Este al treilea atentat terorist la care a fost martor”, a explicat bărbatul, amintind că în timpul maratonului de la Boston, din 15 aprilie 2013, băiatul, împreună cu tatăl său, se aflau la un bloc distanță de linia de sosire. O așteptau pe mama lui Mason, care alergase în cursă. „Așa e viața. Trăim într-o lume periculoasă și nu toată lumea este amabilă și iubitoare”, a adăugat tatăl.

Wells s-a aflat în Franța, în timpul atacurilor de la Paris de anul trecut. „Ne trimitea mereu mesaje, pentru a ne asigura că este în regulă, povestește și mama lui, Kymberly. „I-am atras atenția să fie mereu atent la împrejurimi, să aibă grijă atunci când călătorește și să-i observe cu atenție pe cei din jur”.

Părinții băiatului sunt optimiști în ceea ce privește recuperarea totală a fiului, deși Mason s-a aflat, practic, în „zona zero” a exploziei.

Eroul de la aeroport a salvat șapte pasageri răniți

Un angajat al aeroportului Zaventem, care a cărat victimele afară din clădire, a povestit, pentru Wall Street Jounal, cum a văzut picioare tăiate și a dedus că prima explozie s-a fi produs dintrun dispozitiv aflat într-o valiză.

FOTO: Alphonse Youla

Alphonse Youla (foto, centru) împachetează bagajele de cală. A auzit un bărbat care a strigat ceva în arabă, apoi prima bombă a explodat. „Tavanul aeroportului a căzut. Am ajutat să iasă șapte persoane, care aveau picioarele distruse, ca și când bomba venea de jos, dintr-una dintre valize”, le-a spus el jurnaliștilor, cu mâinile pline de sânge. „Este de la oamenii pe care i-am cărat”, a explicat simplu.

Angajatul aeroportului este considerat un erou și, după ce a fost publicată povestea și fotografiile cu el, pe Twitter au apărut mesaje de apreciere și de laudă la adresa lui. „Am văzut oameni care zăceau pe podea, într-o baltă de sângem, și nu se puteau mișca”, a spus el, adăugând că a ajutat răniții să ajungă la lift, și, în final, să iasă în siguranță din incintă. Le-a salvat viața.

Gemenele au trăit pentru că n-au stat cuminți

Adelma Tapia Ruiz (foto), 37 de ani, era din Peru și se afla pe aeroport, împreună cu soțul ei belgian, Christophe Delcambe, și gemenele lor de patru ani, Maureen and Alondra, care au supraviețuit. Fratele lui Tapia, Fernando Tapia Coral, a spus, într-un interviu, că soțul femeii se plimba după cele două fetițe, care n-aveau răbdare să stea într-un loc, cu puțin timp înainte de explozie și apoi nu și-a mai găsit nevasta. „Este foarte greu că nu putem fi alături de familia ei, în această tragedie”, a explicat fratele.

Delcambe a fost rănit, una dintre fetițe are răni de șrapnel într-un braț, dar cealaltă a scăpat nevătămată.

Adelma urma să ia avionul spre New York, unde se întâlnea cu surorile ei, apoi plănuia să se întoarcă în Peru, anul acesta, înainte de a deschide un restaurant peruvian la Bruxelles.