Născut la 1 august 1936 în Algeria într-o familie din înalta burghezie, el a cunsocut de tânăr succesul. Era fiul președintelui unei societăți de asigurare. Sosit la Paris la 17 ani Yves Henri Donat Dave Mathieu Saint-Laurent, pe numele său compelt, a debutat alături de Christian Dior, cel mai cunoscut creator de modă după război.

Moartea prematură a inventatorului New Look-ului l-a transformat pe Saint Laurent în director artistic al Casei Dior, în 1957. Avea doar 22 de ani atunci și a fost însărcinat cu salvarea casei Dior de la faliment. A avut succes, însă a fost trimis rapid în armata franceză algeriană în timpul Războiului de Independență din Algeria.

După 20 de zile, din cauza stresului la care era supus de către camarazii săi militari, care râdeau de fragilitatea designerului, acesta a ajuns să fie internat într-un spital de boli psihice, unde a a avut parte de un tratament psihiatric, care presupunea inclusiv electro-șocuri.

În 1962, în urma altei cedări nervoase, Saint-Laurent a fost concediat de la Dior, iar acest lucru a fost cel mai bun lucru care i se putea întâmpla. Astfel, a decis să își construiască propriul brand, YSL, finanțat de către partenerul său, Pierre Bergé. Avea, atunci, 26 de ani.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.