Povestea neștiută a exploziei ucigașe de la Distrigaz în care a fost implicată Clotilde Armand. Exclusiv

Povestea neștiută a exploziei ucigașe de la Distrigaz în care a fost implicată Clotilde Armand. Exclusiv

În ultimii 30 de ani, un singur angajat al Distrigaz Sud a murit în accident de muncă. Iată povestea neștiută a exploziei ucigașe spusă de foști angajați ai companiei. Clotilde Armand a fost și ea implicată fiind director de exploatare la acea vreme.

De la director IT, la director de exploatare, în operațional

”În astfel de cazuri, pe vremea aceea se întruneau mai  mulți șefi care stabileau planul de măsuri de intervenție. Dar totul era verbal. Salariatul de rând nu putea să se plângă dacă nu-i convenea decizia lor. Dar cine să gândească un plan dacă doamna Clotilde Armand fusese numită, fără nici un fel de experiență, fără cunoștințe tehnologice, director de exploatare într-un post care rămăsese vacant după moartea celui care avusese acea poziție?!?

Doamna venea din zona IT unde timp de doi ani fusese director cu responsabilități de implementare a dispozitivului de control managerial SAP. Foarte important este că în cei doi ani, cât a fost director IT și manager de proiect, nu a reușit să realizeze una dintre cele mai importante componente ale programului SAP: aceea legată de procedurile la intervenție. Și asta s-a văzut la explozia din Electronicii.

„Toți șefii trebuiau să urmărească procedurile, să prevadă tragedia”

Ea a ajuns director operațional la cea mai importantă rețea de distribuție de gaze, unde avea viețile oamenilor în mâni. Atât ea, cât și subalternii ei din eșaloanele superioare trebuiau să gândească acel plan, să stabilească procedurile de intervenție, nu să permită ca muncitorii să lucreze cu gaz pe țeavă. Toți șefii trebuiau să urmărească procedurile, să prevadă tragedia. Bun, nu o facea ea direct, dar trebuia să-i pună la treabă pe cei cu asemenea responsabilități. Poate au discutat, dar e clar că nu au urmat până la capăt procedurile”, a mai spus sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vinovată moral în ochii șefilor pentru că i-a murit un om?

A urmat ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 care au adunat toate datele, informațiile tehnice și mărturiile între copertele dosarului penal 16.629/P/2009. Clotilde Armand, româncă de origine franceză, a fost audiată, ca și alte persoane cu funcție de răspundere. Când s-a putut, s-a vorbit și cu supraviețuitorii.

La câteva luni de la debutul investigațiilor, Armand părăsește postul de director operațional din Distrigaz Sud și pleacă în Franța, tot în cadrul companiei, dar într-o funcție inferioară. Totul se întâmpla în timpul investigațiilor care se aflau în derulare pentru că asupra directorului de exploatare nu plana suspiciunea comiterii vreunei infracțiuni și, prin urmare, nu fusese luată nici o măsură care să-i îngrădească libera circulație. De ce a plecat totuși Clotilde Armand din România? Sursele noastre explică:

„După explozie, i s-a limitat accesul la ședințe, nu mai lua decizii, șefii o  evitau”

”S-a cheltuit o avere cu avocații, s-au dat despăgubiri legale familiei îndoliate și răniților. Era primul accident de muncă mortal de până atunci. Și ultimul produs, Doamne ajută, până azi. Conducerii Distrigaz nu i-a convenit ce se întâmplase, era o premieră tragică care poate că ar fi putut fi evitată, era o pată pe obrazul instituției. Așa că au decis să o ”retragă”, să o scoată din ”peisaj” cumva.

Era, probabil, un fel de a-i imputa neimplicarea totală, nu vinovăția. După explozie, doamnei (n.r. Clotilde Armand) i s-a limitat accesul la ședințe, nu mai lua decizii, șefii francezi o  evitau. În câteva luni, în 2010, a plecat împinsă, presată de ei, dintr-o funcție mare din România, într-una inferioară în Franța”.

Deflagrația mortală a schimbat procedurile operaționale de la Distrigaz

Explozia din Electronicii care a ucis un om (Constanin Dumitru) și a rănit alți patru (Constantin Roșu, Neculai Muhulică, Andrei Vârlan și Cristian Liubenechi) a schimbat total procedurile operaționale de intervenție în astfel de cazuri. Semn că ceva nu a funcționat atunci. Acum, conform surselor noastre, în cazul unei avarii sau a unei lucrări programate se transmit toate datele unui departament ai cărui specialiști validează sau nu soluția aleasă pentru intervenție. Totul rămâne scris, în rapoarte. Nu mai există ordine date verbal ce nu ar putea fi contestate.

”Ceva nu a mers acolo, asta e limpede. Au fost gaze pe țeavă care au generat explozia. Cineva i-a trimis să muncească în condițiile alea. Acum, nu se poate așa, pentru că rămân în urmă rapoarte scrise, decizii luate de un departament în care mai  mulți specialiști decid asupra procedurilor de intervenție.  Dacă procedura de atunci era bună, de ce ar fi schimbat-o?”, au adăugat foștii angajați Distrigaz.

Ce au decis procurorii...