Dr. Hisham. "Vraciul" olteano- sudanez, un medic la perfectul simplu| VIDEO
- Mihnea-Petru Pârvu
- 10 februarie 2012, 19:21
UN OM FRUMOS. S-a născut la Khartoum, dar a ales Oltenia. În 12 ani a ajuns cel mai iubit medic din zonă. I se spune “dom’ doctor Negru”.
Când l-au văzut prima oară intrând în cabinetul medical, babele din satul Frățilea, comuna Bulzești, județul Dolj, și-au făcut cruce cu limba în cerul gurii și și-au scuipat în sân, de parcă l-ar fi văzut pe necuratu’. Așa arătare nu se mai văzuse în cătunul din inima Olteniei. Țăranii își dădeau coate și ziceau că parcă-i din filme. După 12 ani, bărbatul a devenit cea mai iubită persoană din zonă. Vin oamenii, din mai bine de două duzini de sate, ca la Maglavit, pe vremuri, să-i vindece de te miri ce. Ar fi putut să se facă vraci la el acasă, la mii de kilometri depărtare. A ales Bulzeștiul. E știut drept dom’ doctor Negru. Da’ nu pentru că așa îl cheamă. Numele din buletin e greu de pronunțat de frățileni: Hisham Tageldin Mohamed Osman. Și, pe deasupra e negru, de la mama lui, din Khartoum, Sudan. E un fel de Raed Arafat, la scară mai mică. Acum vorbește la perfectu’ simplu oltenilor pe care îi asculă cu stetoscopul: “Le făcui mult bine la oamenii ăștia!”.
Din Khartoum, pân’ la Frățilea
Atunci când o iei dinspre Slatina, pe drumul ce leagă Craiova de Horezu, după vreo 25 de kilometri, în mijlocul comunei Bulzești, ieși de pe șoseaua principală și, după ce tai în două Seculeștiul, Prejoiu și Săliștea, mai mergi cam un kilometru jumate pe un drum de pământ, prin Frățilea. Abia la capătul cătunului, dai de fostul CAP transformat în “Centru medical de permanența”. Acolo lucrează doctorul Hisham Tageldi, de pământ din Khartoum, Sudan. “Ce pățiși tataie?”, e familiar negrul cu un nene cu plasture pe ochi. Moșu’ dă să răspundă, da’ n-are timp, că sare nevasta-sa: “I s-a infectat ochiu’! Am vrut să-l duc la Craiova, da’ am zis că n-are rost, că tot sunteți aici...”. Până acum 12 ani, bolnavii trebuiau să meargă la oraș. Mai avuseseră medici în sat, da’ niciunul nu rezistase prin nămolurile Bulzeștiului. De când cu “doctorul Negru”, lucrurile s-au schimbat. FOTO: De la stânga la dreapta. "Vraciul", popa și viceprimarul Un negru la perfectu’ simplu
Vicele comunei, Matei Constantin zice că medicul sudanez e mai potrivit ca cei autohtoni. “Ai noștri erau obișnuiți să fie căutați, să vină bolnavu’ la cabinet. El s-a dus către pacienți, la ei acasă!”. Își înghite vorba. Tocmai intra doctorul Hashim. A fost de gardă, dar n-a plecat. “Am avut două ieșiri azi-noapte”, vorbește sudanezul o română mai bună ca mulți alogeni de-ai noștri. “O mamaie cu astm și o femeie cu fractură coxo-femurală. S-a infectat și are febră!”, detaliază africanul venit în România în noiembrie ’88: “Atunci văzui zăpada prima oară!”. Îți vine să râzi când îl auzi pe medicul negru vorbind ca Amza Pelea. Râde și el: “Așa e! Văzui, făcui, mâncai și venii aici!”.
S-a “măritat” la Bulzești
Hisham Tageldin e din Sudanul de nord. Taică-său, contabil, a lucrat prin străinătățuri și a vrut ca cei cinci copii ai săi să fie intelectuali. “Io am venit cu bursă de la statu’ sudanez. O soră e psihiatru în America, alta veterinar și frații, unu’ IT-ist și ălălalt arhitect”, e mândru dr. Hisham. IT-istul tocmai i-a venit în vizită și se vede că-i impresionat de popularitatea lui frate-său. “Ce să mai zic... M-am "măritat" aici cu o asistentă și am un băiat de-a șaptea, Iusif, adică Iosif! Ea, ortodoxă! Noi, băieții, musulmani. Da sunt și una și alta!”, e conciliant medicul în prezența popii. “Acasă mâncăm oltenește..., doar porc și alcool nu!”, zâmbește sudanezul. Cel mai mult îi place “turta”: “Adica mamaliga coapta la cuptor!”.
Un Arafat de Bulzești
NEGRU DE OMENIE. Șapte ani într-o cămăruță de CAP desfințat. Românul spune ce-l doare, sudanezul moare devreme.
Doctorul de culoare are 42 de ani, de doi ani e medic primar la medicină de familie și e în anul II de rezidențiat pe medicină de urgență. “Primaru’ a zis sunt un Arafat de Bulzești! Mi-a plăcut, normal... Da’ e prea exagerat! Arafat a făcut pentru totă țara. Noi facem pentru 23 de sate din patru comune, din trei județe!”, e mândru inimosul doctor de onoranta comparație. “Cinstit, când am venit, dispensaru’ era la Bulzești, la asfalt. Medicu’, ce venea o dată pe săptămână, prefera să stea acolo. Aici era o cameră, fără lumină și apă și un pat. Fusese un "ceape"! Am dat concurs. Am fost doi pe loc! În septembrie ’99 devenisem cetățean român și, în februarie 2000, am ajuns aici! Șapte ani am lucrat în condițiile alea. Apoi, a venit primăria și m-a întrebat: "Ce vrei să faci?". Am zis”. Viceprimarul Matei C-tin e mișcat: “Ne-a mobilizat entuziasmu’ lui și doleanțele sătenilor! Murea omu’ până la Craiova!”.
Bolile oltenești și practica moșitului pe țigănci
Care e diferența dintre pacientul român și cel sudanez? “Cel român e mai..., se supără sudanezul!”, se jenează dr. Hisham. Trage aer în piept și mărturisește: “Românu’ știe să spună ce boală are. Sudanezu’ nu spune... Nu se caută! Moare devreme…, din păcate!”. Acolo, la oltenii săi, doctorul cel negru a identificat principalele probleme: “Hipertensiunea și diabetul!”. Nu scoate din calcul alcoolismul: “E ca la țară!”. N-a avut ce să facă și a moșit în vreo două rânduri. “Prima oară, a fost o fetiță, acum șase ani... Frică n-a fost, că am avut noroc cu un ginecolog ce m-a lăsat să moșesc când eram rezident. Pe țigănci! Mi-a zis: "Se dilată imediat, că fac mulți copii și-l aruncă afară repede!". A fost fetița mare, de patru kile două sute!”, se emoționează sudanez-românul.
I s-a zis că n-o să reziste Aproape c-a uitat de picanteriile bucătăriei musulmane. “Am venit la 17 ani. E avantaj. Omu’ e ușor de învățat. M-am luat cu mămăliga și cu sarmaluța. E o mamaie ce-mi aduce turtă cu smântâna când sunt de gardă. Face pomană...”, se emoționează Hisham Tageldin. Doar cu zaibăru’ nu s-a obișnuit. Că nu bea decât suc și apă. E tare fudul când vine vorba de Centrul său. Recită pe nerăsuflate: “Avem aicea monitor, defribilator, ecograf, truse de microchrurgie și de nașteri și sisteme de intubare și resuscitare!”. Acum doișpe ani, când a ajuns cu microbuzul la Bulzești, un asistent bătrân i-a băgat cuiul în inimă: “N-ai să reziști! Toți au plecat!”. Nu s-a speriat, că n-avea încotro: “Alt loc de muncă nu găseam decât în aceleași condiții! Am rămas și lista de pacienți mi-a crescut. Unu’ n-a plecat de la mine”.
“Pe mine mă ține aicea oamenii!”
“Uuuu! Uite negru e omu’ ăsta!”, s-a crucit o bătrână când a venit, acu’ doișpe ani, la consult. Hisham i-a curățat rana, a pansat-o și baba i-a zis: “Negru, negru, da’ face bine dom’ doctor!”. Hisham Tageldin vorbește bine românește, dar uneori nu-l înțelegi. „Voi nu înțelegeți tot ce spun. Da’ frățilenii înțeleg tot! Și io am învațat mult! Să cunos oamenii... Important e să faci treaba...“, decretează harnicul medic. “Pe mine mă ține aicea omu’! Uite, a venit mama și m-a întrebat: "Ce-ți place ție nămolu’ ăsta? Hai acasa la Khartoum!". Nu mi-a plăcut dictatura, nu respirai, Era ca pe vremea lu’ Ceaușescu! Singuru’ lucru de care sunt sigur aici sunt oamenii!”, povestește medicul cum de a dat nisipul pe noroi.
Oltenia din inima sa
SIMBIOZĂ. A ales nămolul Bulzeștiului în locul Angliei. L-au verificat dacă i se șterge culoarea. Șoc: “Babele nu poartă chiloți vara!”
Povestea lui Raed Arafat revine, natural în discuție. E străin și el. “E o bucurie că poporu’ a ținut cu Arafat! Cel mai mare câștig e pentru el. Enorm! I se făcuse nedreptate. El s-a zbătut pentru centrele de permanență... Io n-am făcut decât să aplic ce a realizat el!”, e solidar Hisham Tageldi cu cel mai mediatizat medic din România. Sudanezul, ajuns la ananghie a ajuns să facă gărzi în Anglia, să facă rost de bani pentru centrul său. “Am avut un obstacol financiar”, vorbește ca din cărți africanul. A făcut gărzi de week-end la Londra. Plătite cu 35 de lire ora. A pus ban peste ban și s-a întors la Bulzești. Nici prin cap nu i-a trecut să rămână acolo: “Îmi place zona, nămolu’... E natural!”.
"A vrut să vadă dacă mi se șterge culoarea!"
“Banii de aici îmi ajung... Am o colectivitate. O armonie!”, e altruist sudanezul pripășit la Frățilea. De la 1 ianuarie până acum a înregistrat opt decese și numai două nașteri. “Populația e îmbătrânită. Din păcate, candidatele care vin la "planning familial" sunt multe. Toate femeile productive nu mai vor copii! Iau anticoncepționale”, e trist olteano-sudanezul. Se exclude pe el din calcul. Nu mai poate să îmbunătățească ratra demografică a Bulzeștiului: “Io n-am timp!”. Primul pacient care i-a călcat pragul a fost o bătrână care se plângea că o doare în piept. “Am rugat-o să se dezbrace de la brâu în sus, s-o consult. S-a dezbrăcat și, când m-am așezat lângă ea, a început să mă pipăie și să mă șteargă pe mână... Să vadă dacă se ia culoarea!”, rememorează “vraciul” din Frățilea.
Cum l-au rușinat babele pe Hashim Tageldin
Pe peretele dinspre răsărit al cabinetului atârnă două icoane ortodoxe. “Sunt de la mânăstirea Cernica”, te informează prompt dr. Hisham. Ochiul lui Allah nu e. Iar îl sună telefonul. Altă babă: “Da, mamaie. Într-o oră urcăm noi. Săru-mâna!”. Oamenii îl iubesc. Că nu e arogant, ca medicii români. E politicos. Când a plecat în vacanță la Khartoum, o femeie i-a cerut numărul de telefon de acolo: “N-am putut s-o conving că e inutil. Că poa’ să răspundă altcineva. Ea nu și nu! Că vrea număru’!”. Șocul cel mai mare l-a avut, însă, în prima vară petrecută la Frățilea. E, evident, jenat: “Aicea, babele astea nu poartă, vara, lenjerie "jos"! Iarna mă lasă să le fac injecții, da’ vara nu! Le-am întrebat pe asistente dacă așa e obiceiu pe aici și au râs!”. Spune că au rușine și bun-simț cum nu găsești la oraș: “Poți să le dezbraci, la consult, da’ baticu’ nu și-l dau jos din cap!”.
Ce zice popa și asistenta
“O babă a vrut cu dom’ doctor Negru!”
Părintele Constantin Constantin e, de 18 ani, popă la Frățilea. “Înainte era doar un medic. Venea o dată pe săptămână. Acu’ sunt șase. Și șase asistente. A fost inițiativa lu’ dom’ doctor! M-a tratat și pe mine de spinare și insomnie... Lumea e mulțumită. Io, fiind preot, cunosc!”, îl laudă părintele spiritual pe vindecătorul trupesc. “La început oamenii erau curioși, nu mai pomeniseră așa ceva! Repede le-a câștigat încrederea. Acu’ vin oameni și din alte sate să se trateze... Din Vâlcea și Olt. Datorită lui avem și farmacie și ecograf”, turuie pe nerăsuflate preotul. Asistenta Maria Pucă îl completează. “A dat telefon o babă. A cerut cu doctorul Negru! Credea că e numele de familie... Și-a cerut iertare și-a început să zică ce o doare!”, o pufnește râsul. Oamenii așa îi zic. Dar fără conotații rasiale.
Soluția africană
Leac sudanez pentru lene oltenească
Acum, “doctorul Negru” are 2.500 de inși pe lista lui de medic de familie. Câștigă puțin pentru cât bine face. “Aici e zonă stategică între Dolj, Olt și Vâlcea. E secretul care nu l-a înțeles nimeni. Mi s-a zis că vin dintr-o țară săracă, că d-aia îmi convine România... Nu-i adevărat! Medicii din zonă nu voiau să facă gardă. I-am invitat și nu vroiau!”, se revoltă negrul naturalizat în Oltenia. “Am apelat la alții, ce acu’ sunt mult mai "dotați". Au făcut cursuri SMURD pe banii lor. Și șoferu’ de pe ambulanță le-a făcut! Gărzile aduc câștiguri în plus! Nimeni nu e mulțumit... Da’ puținu’ ăla îl adunăm!” explică negrul cum funcționează centrul de permanență pe care îl conduce. Unul dintre medici și două asistente sunt angajații săi. La cabinetul din Frățilea ai semnal la mobil doar la fereastră. Soneria telefonului lui Hashim e o muzică religioasă arăbească: “Săru’ mâna doamna doctor! S-a rezolvat? Mulțam!”. De marți la centrul său de permanență au mai fost arondate două comune: Dobrețu, din Olt și Bălceștiul lui Mitică Dragomir, din Vâlcea. Negrul râde: “Domnu’ vice, trebuia să punem pariu! Câștigam!”.
"În buletin nu mi-aș trece porecla: "Doctoru’ Negru" . Da’ cre’ că pe cartea de vizită o să pun numele ăsta. Între paranteze!",
Dr. Hisham Tageldin M. Osman, medic de familie la Frățilea de Bulzești, Jud. Dolj
"Când a plecat în concediu, în Sudan, s-a dat sfoară, că nu se mai întoarce! S-a pus lumea pe jelit. Îl iubesc oamenii!",
Matei Constantin, viceprimar de Bulzești, Dolj