Povestea marocanului care a creat o celulă teroristă în Spania, sub nasul autorităților
- Simona Stupar
- 25 august 2017, 00:00
Cine este Abdelbaki Essati, creierul atacurilor teroriste de săptămâna trecută din Barcelona? Evoluția lui spune multe despre vigilența serviciilor antiteroriste.
S-a născut în 1970, în Maroc, spunea că e căsătorit și are nouă copii. Purta blugi, o barbă scurtă și se comporta, uneori, ca un „hipster”. Era extrem de curtenitor și discret. Antrena bărbați să devină teroriști, să se alăture celulei sale, învățându-i, în aceeași măsură, să aibă o viață dublă, să nu-și dea de gol adevăratele intenții.
S-a ascuns un deceniu
Imamul Abdelbaki Essati pare să fi fost un maestru al înșelăciunilor. Asocierea sa cu jihadiștii datează de mai bine de un deceniu, dar a reușit să evite controlul autorităților și suspiciunea multor oameni în Ripoll, micul oraș nordic din Catalonia, unde a apărut anul trecut oferindu-și serviciile.
Tehnicile lui Essati, potrivit experților în terorism, au fost „ca la carte”, exact așa cum scrie Al Qaida că trebuie să se comporte cei care vor să recruteze jihadiști. A folosit cu grijă aceste metode, pentru a găsi și antrena tineri recruți, de data aceasta pentru Statul Islamic.
„Era extrem de amabil, șarmant, politicos, uneori chiar prea politicos, prea corect”, spune Wafa Marsi, o femeie de 30 de ani, care a crescut alături de membri ai celulei pe care imamul a creat-o. „De obicei, poți să-ți faci o impresie despre cineva privindul, văzându-i zâmbetul, pe el nu-l puteai citi”, continuă femeia, care spune că imamul nu-i inspira deloc încredere.
„Essati a avut contact, de acum 10 ani, cu cei care au pus la cale atentatele teroriste de la Madrid” , FERNANDO REINARES, analist.
A murit fabricând explozibili
Essati a murit în 16 august, în timp ce fabrica explozibili, alături de recruți tineri. A sărit în aer în casa conspirativă din Alcanar, în sudul Barcelonei. Polițiștii au recuperat, din moloz, o carte a imamului, cu inscripția „Soldat al Statului Islamic pe Pământul Andaluziei”.
Chiar și după moartea sa, amprenta asupra oamenilor antrenați de el a rămas atât de puternică încât scenariul pe care l-a pregătit a continuat, în ziua următoare, în Barcelona, fără bombe, doar cu o mașină care a ucis 15 oameni.
Modul în care a reușit Essati să scape de verificările serviciilor de securitate este o dovadă a lipsei de comunicare între autoritățile spaniole, la nivel național și regional, și sistemul judiciar. Dar demonstrează, de asemenea, aptitudinile unui terorist experimentat, învățat să păstreze un profil discret, astfel încât nimeni să nu-i verifice trecutul.
Trecut dubios
Dacă l-ar fi verificat, ar fi aflat că a fost condamnat o dată pentru trafic de droguri, dar nu avea condamnări pentru infracțiuni de terorism. Totuși, era cunoscut serviciilor antitero din Spania de 10 ani, potrivit lui Fernando Reinares, de la Institutul Elcano Royal din Madrid, care are o bază de date extinsă cu jihadiștii spanioli, luată din dosarele instanțelor și din alte surse oficiale.