Dezastrul de la Groapa de Gunoi a Clujului! Povestea INCREDIBILĂ a dealului furat care nu a fost furat Episodul 3
- Mihai Şoica
- 19 iunie 2019, 09:49
În urmă cu doi ani, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe spunea în cadrul unei conferințe de presă că la noua groapa de gunoi a Clujului, constructorul a furat un deal de pământ, prejudiciul estimat fiind de un milion de euro. DNA a concluzionat: doar literatură fără probe.
DNA Cluj a emis o ordonanță de clasare într-un dosar penal în care face o radiografie a dezastrului economic, pe bani europeni și naționali, de la Centrul de Management Integrat a Deșeurilor, pe românește, noua groapă ecologică a Clujului.
CMID Cluj a fost construit, în prima fază de o asociere de firme, condusă de constructul italiani Atzwanger SPA și subcontractori firmele Napoca Construcții SA și Napocamin SRL, conduse de omul de afaceri Ioan Bene.
La un moment dat, relația dintre Consiliul Județean Cluj și asocierea de firme s-a deteriorat, motivat de primii de faptul că lucrările executate ar fi fost de proastă calitate. Firmele care au executat lucrarea s-au apărat și au precizat că au solicitat Consiliului Județean, în calitate de beneficiar al lucrării și de coordonator al proiectantului, să găsească cele mai bune soluții tehnice care să conducă la stabilitatea dealurilor din zona respectivă.
Dealul care nu a fost furat
La un moment dat, în 2018 președintele CJ Cluj, Alin Tișe a spus într-o conferință de la presă, care a avut loc la Consiliul Județean Cluj că firmele Napoca Construcții și Napocamin SRL au furat un deal de pământ. ”Evident că există, e public, cum s-a furat pământul, cu tot ce s-a furat. Când furi pământul, furi bani europeni. 1 milion de euro numai pietrișul pe care l-au cărat de acolo”, a spus Tișe, care se referea la existența unui dosar penal la DNA Cluj pe acest subiect.
Timpul a trecut și DNA a dat soluție de clasare pe acest subiect. Iată ce spune procurorul Gabriela Iancu, de la DNA Cluj, pe marginea furtului de pământ ”de un milion de euro”, de la CMID Cluj.
Cu alte cuvinte, spune DNA Cluj, furtul de pământ este doar o literatură și că au fost executate lucrări de stabilizare a zonei respective nu de furt. ”Clasarea cauzei, urmează a se dispune și cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, vizînd lucrările de excavație efectuate de Napoca Construcții SA, Panpetrol SRL și Napocamin SRL, care ar fi afectat stabilitatea digului sudic al obiectivului de investiții CMID, necesitând executarea unor lucrări de consolidare mai ample decât cele care ar trebui efectuate în mod normal și costuri suplimentare celor avut în vedere inițial”, se arată în ordonanța DNA.
Mai mult, același procuror anticorupție mai spune că ”în motivarea acestei soluții (de clasare - n.n.) nu există probe că o persoană ar fi săvârșit această infracțiune”.
CMID dezastru economic cu bani europeni
Evenimentul Zilei a mai scris despre acest subiect încă două episoase, primul despre faptul că procurorii DNA Cluj consideră că un prim prejudiciu de 13.55 milioane lei trebuie recuperat de la angajații Consiliului JUdețean Cluj, în frunte cu directorul de Investiții, Mariana Rațiu, care conduce echipa de implementare a proiectului. Al doilea episod se referă la inepția conducătorilor CJ Cluj, care în ciuda a zece studii și expertize de sol, care indicau că investiția nu poate fi construită pe amplasamentul ales din cauza riscului mare de alunecare a solului.