DNA Cluj îl somează pe finul lui Boc: prejudiciul de la groapa de gunoi trebuie recuperat de la angajații Consiliului Județean
- Mihai Şoica
- 10 iunie 2019, 13:40
Evenimentul Zilei face o radiografie a dezastrului economic și ecologic, cu dimensiunile penale de rigoare, care se petrece la Groapa de Gunoi a Clujului. Azi, DNA Cluj spune că funcționarii Consiliul Județean Cluj, în frunte cu directorul de Investiții, Mariana Rațiu, trebuie să plătească 13.5 milioane de lei. Astăzi, episodul 1. Alin Tișe, foto, finul lui Emil Boc și președinte al CJ Cluj pus la colț de DNA Cluj, adică instituția unde a tot reclamat tot felul de abuzuri, care s-au dovedit simple fabulații.
De mai bine de zece ani, Consiliul Județean Cluj se chinuiește, la propriu, să finalizeze investiția denumită pompos Centrul Integrat de Management al Deșeurilor, mai pe românește, noua groapă de gunoi a Clujului. Investiția: aproximativ 40 de milioane de euro.
În ianuarie 2015, Consiliul Județean Cluj a depus o plângere penală împotriva societății care construia CMID, Atzwanger SPA, subcontractorii Napoca Construcții, Napocamin, Panpetrol și a inginerului Tahal Consulting SRL, pe motiv că aceste persoane juridice s-ar face vinovate de săvârșirea unor fapte care întrunesc elementele unor infracțiuni grave. În plus, președintele CJ Cluj, de la momentul respectiv, Mihai Seplecan, a depus un denunț penal prin care solicita tragerea la răspundere penală a funcționarilor CJ Cluj, din echipa de implementare a proiectului CMID.
Atunci oficialii Consiliului Județean Cluj susțineau sus și tare că lucrările sunt prost executate, ba că s-a furat un ”munte” de pământ, și, drept urmare au decis rezilierea contractului de execuție. DNA Cluj a respins toate aceste acuzații.
DNA: vinovat este Consiliul Județean Cluj
Ancheta penală a durat mai bine de trei ani, timp în care procurorul Gabriela Iancu de la DNA Cluj a adunat probe din care rezultă, fără putință de tăgadă că vinovat de situația creată este chiar Consiliul Județean Cluj și angajații acestuia, care fac parte din echipa de implementare, în frunte cu directorul de investiții Mariana Rațiu, arhitectul șef Claudiu Salanță, etc.
Concluzia procurorului Iancu de la DNA Cluj, care se întinde pe 113 pagini, este că angajații de la Consiliul Județean Cluj se fac vinovați de abuz în serviciu dar că aceștia nu pot fi trași la răspundere penală, deoarece Curtea Constituțională a României a decis că abuzul în serviciu se poate pedepsi doar dacă funcționarii publici încalcă legi și ordonanțe de guvern. ”Deși situația prezentată se încadrează în tipicitatea unei infracțiuni de abuz în serviciu, care ar fi putut atrage răspunderea penală a funcționarilor publici vizați, vom constata că atribuțiile de serviciu stabilite în sarcina acestora nu au o reglementare în legislația primară (legi și ordonanțe de GUvern), fiind prevăzute doar într-o reglementare secundară sau în alte acte normative interne, ordine, ordine de serviciu, decizii, norme interne, fișa postului”, se arată în ordonanța de clasare a DNA Cluj.
Prejudiciul trebuie recuperat de la angajați
Foarte interesant este că procurorul DNA Cluj, Gabriela Iancu a mai stabilit că prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene sau cel al bugetului de stat este de 13.55 milioane de lei. Această sumă ar trebui recuperată de la angajații CJ, care au compus echipa de implementare a proiectului noii gropi de gunoi. ”Apreciem că se impune atragerea răspunderii civile, disciplinare, materiale, după caz, a funcționarilor publici din cadrul echipei de implementare a proiectului care, urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, au prejudiciat bugetul Consiliului Județean cu suma de 13.55 milioane lei, reprezentând lucrări efectuate la celula de depozitare, cheltuieli constatate ca nefiind eligibile de Autoritatea de Audit”.
Echipa de implementare: Mariana Rațiu - director executiv al Direției de Deszvoltare și Investiții din cadrul Cj Cluj - manager de proiect CMID; Claudia Eleonora Rusu - responsabil tehnic al proiectului CMID; Bogdan Aurelia - responsabil tehnic al CMID; Claudiu Salanță - arhitect șef al CJ Cluj și responsabil tehnic al CMID;