Povestea impresionantă a jihadistului care voia să fie prim-ministrul Marii Britanii, dar a fost UCIS la ordinul Angliei | VIDEO

Povestea impresionantă a jihadistului care voia să fie prim-ministrul  Marii Britanii, dar a fost UCIS la ordinul Angliei | VIDEO

Premierul David Cameron a declarat, luni seara, că Marea Britanie a lansat o primă lovitură aeriană în Siria la sfârşitul lunii august, cu o super dronă controlată cu o telecomandă, omorând trei jihadişti, printre care şi doi britanici, militanţi ai grupării Statului Islamic.

Cei trei tineri au folosit telefonul mobil, permiţând astfel localizarea lor prin satelit şi trimiterea unei drone controlate de o telecomandă.

Povestea unuia dintre băieţii care şi-au găsit sfârşitul astfel este impresionantă.

Băiatul vorbea într-un videoclip despre cum vrea să schimbe lumea

La 16 ani, Reyaad Khan voia să scape lumea de lucrurile rele, la 20 de ani era în Siria, recrutând musulmani britanici care să lupte pentru Statul Islamic.

A  fost filmat în timp ce vorbea despre dorinţa sa de a scăpa lumea de lucruri rele şi despre provocarea de a copilări într-o zonă marginală a oraşului.

În interviul care a fost obţinut de publicaţia TheGuardian, Reyaad Khan, în vârstă de 20 de ani, băiatul argumentează că guvernul risipeşte resurse pe războaie ilegale, şi a spus că ar trebui să fie investiţi mai mulţi bani în tineri pentru prevenirea derapajului acestora .  

Tânărul a descris provocările evitării criminalităţii în cartierul Cardiff, unde a crescut, pretinzând că sunt puţine şanse pentru oamenii tineri să cunoască succesul. Acesta a mai spus adolescenţii din minorităţile etnice suferă de izolare din cauza stereotipurilor.

Întrebat dacă lumea este un loc bun, băiatul a zâmbit înainte să răspundă: "Lumea poate să fie un loc minunat, dar trebui să scapi de tot ce e rău. Dacă toată lumea ar alege binele, răul s-ar duce."

Khan, împreună cu colegul de şcoală Nasser Muthana şi un al treilea băiat pe nume Abdul Raquib Amin, apar în videoclipul de recrutare pentru gruparea teroristă Statul Islamic. Videoclipul a şocat familiile din cartierul Cardiff, oamenii care mergeau la moschee şi toată comunitatea în care băieţii au crescut.

În 2010, la vârsta de 16 ani, Khan a fost prezentat în videoclipul  filmat de un tânăr care voia să devină regizor de la centrul pentru tineret numit Riverside Warehouse, aproape de casa în care a crescut. Cu un hanorac Nike, blugi şi cu o cască de la iPod atârnată pe jos, Khan arăta ca orice alt tânăr de 16 ani.

 În orice caz, cel care a realizat filmuleţul (băiatul lucra la un proiect despre oameni tineri din împrejurimi) a fost impresionat de dorinţa lui Khan de a vorbi despre schimbare, dar şi despre cunoştinţele în materie de politică.

Khan i-a spus că intervievatorului că el şi prietenii lui au venit în centrul de la Riverside pentru că nu erau prea multe lucruri de făcut în zonă. L-a numit un loc sigur, unde n-ar fi fost acuzaţi că ar face probleme.

Khan a fost descris drept stereotip din cauza faptului că era tânăr, dar şi din cauza etniei sale. A spus că oamenii presupuneau deseori că tinerii cauzează mereu probleme, şi a adăugat: Asta e viaţa.

Întrebat dacă într-adevăr aşa stau lucrurile în ceea ce priveşte tinerii, Khan a spus: "E cel mai greu acum, pentru că din cauza culorii, unii oameni ar putea să te judece ca fiind nu foarte deştept, si doar unul care face probleme".

Khan ştia cu siguranţă politică. Întrebat dacă ar putea să se implice, Khan a spus: "Dacă eram într-un loc în care totul era bine, nu aveam de ce să mă îngrijorez şi de ce să mă implic. Dar evident, acest loc are nevoie de mult ajutor..avem nevoie de schimbare. Mi-ar plăcea să ajut la realizarea acestei schimbări", a explicat el.

A spus că din cauza asta s-a alăturat forumului local de tineri: "Le dă tinerilor o voce", şi ăsta e unul dintre motivele pentru care a fost de acord cu interviul.

Khan a spus că nivelul şomajului şi al sărăciei este ridicat: "educaţie, înţelepciune (…) într-un cartier de oameni de culoare, tinerii nu se mândresc cu notele lor, aşa cum o fac cei care trăiesc într-un cartier de albi. E greu să stai concentrat şi dacă eşti aproape de oamenii care au de-a face cu droguri, e şi mai greu să nu intri în asemenea anturaje. În general, să fii stereotipizat nu ajută nici asta prea mult", a mai spus Khan.

La momentul acela, nu era niciun indiciu că băiatul nu se gândea la vreo acţiune radicală. În ciuda punctelor sale de vedere despre educaţie, învăţa bine la şcoală. Conturile lui pe reţelele sociale arătau ca ale unui adolescent tipic: ţinea cu Chelsea şi îi plăcea să joace Call of Duty. În acelaşi timp, spunea el pe Facebook, ar fi vrut să devină premierul Mării Britanii.

Khan i-a spus intervievatorului: "Viitorul Marii Britanii este tineretul, adăugând: dacă vrei un viitor mai bun, trebuie să investeşti în asta. Banii sunt cheltuiţi pe lucruri ca războaie ilegale, dar nu cred că vreun partid a dat vreo soluţie bună pentru ca tinerii să fie ajutaţi. Pentru tineret, nu s-a investit aproape deloc. Cred că se pot folosi mai mulţi bani în afara şcolii, pentru că acolo tinerii pot fi influenţaţi să meargă pe calea greşită".

 
Ţara al cărui premier visa să devină l-a ucis cu o dronă controlată din satelit
 

Khan a plecat în Siria la sfârşitul lui 2013 şi a apărut într-o înregistrare video în care-i îndemna pe occidentali să se alăture Statului Islamic în Siria şi Irak.

Potrivit Sky News, toţi cei trei britanici ucişi erau "bine cunoscuţi" serviciilor britanice de securitate.

Fostul comandant al armatei britanice, Lord Dannatt, a declarat pentru Sky News că aceste ucideri nu respectă mandatul încredinţat de Parlament.

Mama lui Khan l-a rugat, anterior, pe fiul ei să revină acasă, într-o intervenţie pe Sky News. "Eşti singurul meu fiu. Te rog să te întorci înainte să nu fie prea târziu", spunea ea.

Moarte comandată prin telecomandă

Un articol al presei britanice explică pe larg caracteristicile super dronei RAF şi explică cum aceasta poate fi controlată prin telecomandă.

 

Imagini cu locul unde drona a explodat: