"Potcoava" din Vitan, în insolvenţă

"Potcoava" din Vitan, în insolvenţă

Societatea care construieşte complexul rezidenţial "Vitan Platinum Towers" - ridicat lângă staţia de metrou Mihai Bravu – a intrat în insolvenţă, procedura fiind dispusă pe 25 ianuarie de către Tribunalul Bucureşti.

Luna trecută, EVZ a prezentat cazul celor patru blocuri - sudate între ele, în formă de potcoavă - a căror construire a fost începută în 2007 şi care a depăşit termenul de finalizare cu mai mult de doi ani.

Insolvenţa a fost dispusă la cererea cetăţeanului american George Anthony Elkik – acţiunea acestuia în justiţie fiind prima rezolvată dintre celelalte care se află pe rolul secţiei comerciale a Tribunalului Bucureşti.

Principala consecinţă a acestei decizii este că patronii Platinum Vitan Towers îşi pierd dreptul de a administra şi de a dispune de patrimoniul companiei. Toate creanţele avute de terţi asupra dezvoltatorului vor fi înregistrate până pe 11 martie 2011, adunarea generală a creditorilor Platinum Vitan Towers fiind programată pentru 7 aprilie. "Situaţia e tragică pentru cumpărători"

Potrivit lui Andrei Cionca, managing partner la "Casa de insolvenţă Transilvania", în cazuri de acest fel, dacă banca nu continuă finanţarea proiectului, iar firma nu poate fi organizată şi ajunge la faliment, situaţia este tragică pentru cei care au plătit avansuri.

"Valoarea unui astfel de proiect, la stadiul structurii de rezistenţă, este mult mai mică decât valoarea complexului finalizat. Dacă firma intră în faliment, principala luptă pentru recuperarea banilor se dă între bancă şi constructor. Clienţii care au plătit avansuri sunt ultimii care îşi recuperează banii, dacă mai pot recupera ceva".

Andrei Cionca mai spune că, dacă se ajunge la executarea complexului rezidenţial, pentru a îndestula datoriile creditorilor, cel care va achiziţiona structura de fier-beton şi terenul de desubtul ei are drepturi depline asupra bunurilor cumpărate, nefiind în vreun fel legat faţă de cei cu care Platinum Vitan Towers a semnat antecontracte de vânzare-cumpărare.

170 de clienţi, cu ochii în soare Reamintim că, în acest moment, doar un corp de clădire din cele patru ale ansamblului a fost finalizat şi dat în folosinţă, celelalte trei fiind abandonate în diverse stadii de execuţie. Potrivit unei declaraţii a vicepreşedintelui Platinum Vitan Towers, Valentin Tănase, 83 la sută dintre cele 312 apartamente ale complexului au fost contractate, ceea ce însemnă că aproximativ 170 de persoane au plătit avansuri acum unul, doi, trei sau patru ani, fără să fi intrat în posesia apartamentelor.

Zece dintre clienţii Platinum Vitan Towers au deschis acţiune judecătorească solicitând desfacarea antecontractului de vânzare-cumpărare sau solicitând declararea stării de insolvenţă a firmei. Scopul acestora este de a-şi recupera avansurile care reprezentau 25% din preţul final al apartamentelor – sume cuprinse între 30.000 de euro şi 40.000 de euro.

CINE E DEZVOLTATORUL

Israelianul cu cetăţenie română După cum EVZ a scris luna trecută, Platinum Vitan Towers SRL, firma care dezvoltă complexul "Vitan Platinum Towers", avea înscrise, în bilanţul contabil din 2009, datorii de 29 de milioane de euro şi active imobilizate de 20,7 milioane de euro.

Cel care controlează Platinum Vitan Towers SRL, Shlomo Sharon (50 de ani), s-a născut la Haifa, Israel, într-o familie de evrei emigraţi din România. Sharon şi-a redobândit cetăţenia română - pierdută de părinţii săi prin părăsirea ţării - în noiembrie 2009.

Înainte de a porni afaceri în Bucureşti, a fost director financiar al firmei Zemach Hammerman - companie israeliană specializată în construcţii civile şi în dezvoltări imobiliare. Zemach Hammerman derulează numeroase proiecte rezidenţiale în Israel şi este unul dintre furnizorii de servicii edilitare pentru Ministerul Apărării de la Ierusalim. Sharon încă mai figurează, pe internet, în conducerea companiei israeliene.