Cele mai mari păcate din Postul Crăciunului. Cum ne putem feri de ele
- Cristian Raducanu
- 19 noiembrie 2023, 07:53
În orânduiala creștin ortodoxă Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este un post al speranței și al binelui. Este o perioadă în care Dumnezeu supune credința oamenilor la teste. Nu puțini sunt cei care nu reușesc să-l ducă la bun sfârșit sau calcă strâmb.
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni vine în sprijinul credincioșilor cu câteva faturi care să ne ajute să trecem mai ușor prin postul crăciunului.
Cele mai mari păcate pe care le fac credincioșii în Postul Crăciunului
Printre cele mai mari păcate pe care le fac credincioșii în Postul Crăciunului regăsim lăcomia materială, pofta de stăpânire a lucrurilor care nu ne aparțin, vorbele de ocară sau faptele care ne îndepărtează de Dumnezeu.
Atotputernicul ne va iubi mai mult dacă respectăm canoanele bisericești în timpul Postului Crăciunului. Duhovnicii îi îndemnă pe credincioșii care nu pot ține post din motive medicale să nu se aventureze în abstinența culinară. În schimb pot merge la biserică.
Ce nu trebuie să facem în timpul Postului
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a dezvăluit care sunt cele mai mari păcate pe care le facem și nu doat în Postul Crăciunului. Trebuie să ne spovedim și să ne împărtășim măcar o dată la două zile.
„Nu trebuie făcut abuz într-un post atât de mare cum este cel al Crăciunului. De trei ori este suficient sau de două ori, pentru cei mai râvnitori, ceilalți măcar câte o dată, iar de drept și de facto, dacă nu ești bolnav măcar o dată la 40 de zile sau o dată pe lună, e și păcat în fața lui Dumnezeu să nu te spovedești și să te împărtășești”, potrivit doxologia.
Greșeala pe care o fac mai toți credincioșii în Postul Crăciunului
O altă greșeală pe care o fac credincioșii și nu doar în Postul Crăciunului este să ne ascundem și să ne scuzăm în fața lui Dumnezeu. Indiferent dacă avem probleme în căsnicie sau la locul de muncă. Important este să nu căutăm scuze.
„Toată viața încercăm, prima căsătorie este încercare, a doua căsătorie este încercare, a treia căsătorie este o încercare. Primul loc de muncă abandonat este o încercare, nu mai comentez comentariile și împrejurările vieții care sunt dure, sunt aspre, sunt grele, cu urmări nefaste, dar dacă totuși îl ai pe Dumnezeu și nu te scuzi în fața lui Dumnezeu, s-ar putea cum spunem noi în proverbul popular: Să îți mai iasă și norocul în cale să nu mai dai de ghinion”, a mai spus duhovnicul.
Cum atragem ghinioanele
Părintele Chifan, separat de păcatele pe care le facem în timpul Postului Crăciunului, ghinioanele le atragem și din cauză incompetenței noastre sufletești.
Degeaba ești doxă de informație dacă nu primești lumina lui Dumnezeu. Din moși strămoși se spune că în viață avem două șanse.â Cea pe care ne-o dă El și cea care ne-o creăm noi.
Iar dacă noi ca și credincioși de dedăm de la cele sfinte atragem păcate. Iar plata păcatului este boala.
„Să știți că toate aceste ghinioane se datorează și incompetenței noastre sufletești, nu intelectuale. Dar degeaba ești doxă de informație, dacă nu ești luminat de Dumnezeu. Ai ce ți-a rânduit Dumnezeu și ce ți-a pus în frunte și asta dacă te străduiești că Dumnezeu îți poate lua așa cum îți dă. De ce nu ai păstrat legea lui Dumnezeu ca ceea ce scria în viața ta să fie bine? Deci, tu ai atras răul prin faptele tale și mânia lui Dumnezeu. Plata păcatului este boala sau moartea! Și atunci belele curg gârlă”, a mai spus Părintele Chifan.
Păcate în Postul Crăciunului: Nu trebuie să-l dăm deoparte pe Dumnezeu
Într-un final Părintele Chifan a explicat că nicicum nu trebuie să-l dăm deoparte de Dumnezeu în favoarea destinului. În caz contrar pierdem toate lucrurile pe bune pe care El ni le-a scris și pe care le putem pierde prin nepăsare
„Deci încă o dată trebuie să înțelegem că deși în destin, destinul, nu există așa ceva, dar în preștiința lui Dumnezeu, în viața noastră sunt scrise mii de lucruri bune pe care noi le putem pierde cu nepăsarea”, a conchis Părintele Calistrat Chifan.