Postul Adormirii Maicii Domnului. Calendarul zilelor cu dezlegare la pește

Postul Adormirii Maicii Domnului. Calendarul zilelor cu dezlegare la pește Sursa foto: Pixabay

România. Postul Adormirii Maicii Domnului, denumit și Postul Sfintei Marii, durează două săptămâni, între 31 iulie și 14 august. În această perioadă, credincioșii nu au voie să consume brânză, ouă, carne și alcool. Există doar câte zile de dezlegare la pește, ulei și vin.

Este unul dintre cele mai importante posturi

Postul Sf. Marii este unul dintre cele mai importante posturi din calendarul ortodox. Este un post mai ușor decât altele pentru că există dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

Pe toată durata postului, creștinii trebuie să se roage şi să facă acte de milostenie. Acest post este un timp de pregătire spirituală pentru a întâmpina sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Rugăciune

Rugăciune. Sursa foto: Dreamstime.com

În timpul postului Sf. Marii, creștinii pot merge la slujbele religioase, cum ar fi Sfânta Liturghie, Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului. Această perioadă este văzută ca un timp de reînnoire spirituală și de apropiere de Dumnezeu. Se spune că în perioada postului se iartă toate păcatele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezlegări în Postul Adormirii Maicii Domnului

În perioada postului, credincioșii au cinci zile cu dezlegare la untdelemn şi vin:

  • joi, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 10 august: Sfântul Lavretie – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin
Pește

Pește. Sursă foto: Unsplash

Ce înseamnă dezlegarea la pește

În postul Sf. Marii, creştinii au o singură zi cu dezlegare la peşte. Ei pot mânca acest aliment de sărbătoarea Schimbarea la față a Domnului, adică pe 6 august.

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se împleteşte cu bucuria prezenţei lui Iisus Hristos în mijlocul credincioşilor.Data și durata postului Sf. Marii au fost uniformizate în toată Ortodoxia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi. Atunci s-a hotărât ca postul să înceapă pe 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, potrivit Doxologia.

Revista presei