Posibile sancțiuni DRASTICE pentru o țară a Uniunii Europene. Debut INCENDIAR de sesiune la Parlamentul European

Posibile sancțiuni DRASTICE pentru o țară a Uniunii Europene. Debut INCENDIAR de sesiune la Parlamentul European

Parlamentul European a cerut, în cazul Poloniei, aplicarea Articolului 7, adică retragerea dreptului de vot pentru încălcarea valorilor statului de drept. Marți, după ce în PE se va citi raportul Sagentini, este posibil ca și Ungaria să fie supusă sancțiunilor.

Guvernul de la Budapesta a ripostat încă de luni, când purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei, Zoltán Kovács, a vorbit, la Bruxelles, despre un „proces înscenat” în ceea ce priveşte dezbaterea din Parlamentul European pe marginea „aşa-zisului raport Sagentini, în care faptele şi elementele de conţinut au puţină importanţă”.

Agenția ungară de știri, MTI, care îl citează pe Zoltán Kovács, scrie că scopul adevărat al dezbaterii raportului despre Ungaria, programată pentru plenara de marţi a PE de la Strassbourg, la 16.45, şi al votului de miercuri este politica antimigraţionistă a guvernului de la Budapesta, iar raportul urmăreşte schimbarea poziţiei acestuia şi „să poată aduce Ungaria în faţa instanţei”. Purtătorul de cuvânt al guvernului susţine că raportul afirmă în mare parte falsuri şi minciuni şi este o colecţie de chestiuni încheiate. „În spatele lui stă o motivaţie politică, ce arată clar în folosul căror interese se încearcă folosirea PE. Sarcina guvernului – şi la dezbatererea de marţi aceasta va reveni premierului Viktor Orbán – este să apere adevărul şi să reflecte voinţa electoratului, a spus oficialul ungar”, a spus Kovács.

Purtătorul de cuvânt a numit periculoasă divizarea PE de către anumite forţe, motivată de politică de partid şi ideologii, precum şi atingerea propriilor scopuri politice prin folosirea unor state precum Ungaria sau, anterior, Polonia. Dacă PE cade în această capcană, face rău întregii Europe, a subliniat Zoltán Kovács, citat de MTI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a mai afirmat că dacă Ungaria a ajuns în centrul atenţiei în Europa, înseamnă că vorbeşte despre lucruri ce merită discutate, despre probleme importante şi grave – chestiuni ce alcătuiesc esenţa Europei şi al viitorului proiectului European.

Acesta a subliniat: este limpede ce crede Ungaria despre migraţie, despre problemele economice, despre chestiunea funcţionării instituţiilor sau starea democraţiei europene. Purtătorul de cuvânt a declarat că deficitul democratic creat în ultimii ani în sânul instituţiilor europene nu este sustenabil. Dacă acestea nu sunt atente la electorat şi la dorinţa acestuia, la problemele pe care acesta le consideră importante, pot apărea probleme foarte grave pe termen lung, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Zoltán Kovács a spus jurnaliştilor străini prezenţi, că Ungaria respinge orice fel de dublă măsură, pe care a simţit-o aplicată în trecut, în mai multe domenii. Potrivit acestuia, trebuie revenit la un mod de a acţiona egal, aici fiind incluse şi practicile politice. Ţările occidentale trebuie să considere interesele şi scopurile Ungariei – aici fiind incluse şi strădaniile privind migraţia – la fel de importante şi cruciale ca pe cele proprii. Dezbaterea despre Ungaria trebuie să se desfăşoare cu minte limpede, nu după ideologii, a mai spus Kovács.