POPULISM. Parlamentarii suplimentează calendarul sărbătorilor naționale cu zile aniversare

POPULISM. Parlamentarii suplimentează calendarul sărbătorilor naționale cu zile aniversare

Pe lângă calendarul ortodox, ar mai trebui comandat unul neoficial cu toate sărbătorile pe care parlamentarii ar vrea să le facă cadou diverselor categorii sociale. Din lipsă de idei, sau pentru că atunci când propun proiecte care implică cheltuieli, sunt nevoiți să indice sursa finaciară, unii aleși s-au gândit să la niște legi ușor de pus în practică.

Multele zile libere cu prilejul sărbătorilor de peste an nu sunt de ajuns. Un parlamentar a propus o zi liberă pentru părinți cu prilejul începerii școlilor. Și,  ca să fie egalitate, s-au gândit alții să propună zile aniversare pentru bunici, persoane vârstnice, primari, parlamentari.  Se mai adaugă o zi dedicată Literaturii Române, alta Cărții și alta Eroilor. Iar două zile din noiembrie să fie dedicate Bucovinei și Dobrogei.

Senatorul PSD Mazilu Constantin  a inițiat un proiect de lege care prevede declararea zilei de 1 octombrie  Ziua Persoanelor Vârstnice. “Această lege are ca scop creșterea respectului și a preocupărilor față de persoanele vârstnice, din ce în ce mai neglijate de autorități, cât și, din nefericire, de mulți din apropiații lor ”, se arată în expunerea de motive a proiectului respective. Totodată, senatorul atrage atenția că generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă. “În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 60 de ani”, avertizează Mazilu Constantin.

Părinţii care au copii în învăţământul preuniversitar ar putea să beneficieze de o zi liberă în prima zi a anului şcolar. Proiectul, iniţiat de senatorul UNPR Constantin Popa, prevede ca ziua de începere a fiecărui an şcolar să poată fi acordată ca zi liberă părinţilor ai căror copii sunt elevi în învăţământul preuniversitar.  Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că în fiecare an şcolar, mii de elevi "îşi pun pentru prima dată ghiozdanul în spate şi păşesc cu emoţie în clasele unde vor descifra tainele învăţăturii" şi că există foarte multe cazuri în care unii părinţi sunt nevoiţi să se învoiască, să îşi ia concediu fără plată sau, "mai rău, alţii sunt sancţionaţi de angajatori pentru că întârzie la muncă".

Mai mulţi senatori PNL au propus ca românii să sărbătorească "Ziua Bunicilor" pe 1 octombrie, pentru a arăta "preţuirea şi recunoştinţa societăţii pentru stăruinţa depusă de bunici în educarea generaţiei în creştere".  Senatorii susţin că de "Ziua Bunicilor" ar urma să fie organizate evenimente publice finanţate din bugetul autorităţilor locale sau centrale. Iniţiatorii spun că toate statele membre ONU sărbătoresc, pe 1 octombrie, "Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice".

"Se poate îmbătrâni frumos, dacă şi societatea din care facem parte e capabilă să înţeleagă nevoile vârstei a treia şi problemele cu care se confruntă", susţin semnatarii proiectului legislativ.

 

26 de deputați și senatori, majoritatea de la PSD și PNL au inițiat un proiect de lege care prevede acordarea unei zile libere pentru îngrijirea sănătății copilului. “Sănătatea copiilor este o prioritate pentru orice societate, iar măsurile necesare pentru adoptarea și implementarea acestui obiectiv trebuie tratate cu atenție de către stat“, își argumentează propunerea parlamentarii.

Ziua de 18 februarie să fie Ziua Primarului, a propus deputatul PSD Enache Marian pentru că “ instituția primarului reprezintă autoritatea administrativă a colectivităților locale”.

Și, ca instituția din care face parte, să nu rămână mai prejos, deputatul PSD Bogdan Diaconu a propus ca ziua de 9 mai să fie Ziua Independenței Naționale și Ziua Parlamentului României. Mai mult, deputatul propune ca această zi să fie sărbătorită printr-o ședință festivă comună a celor două Camerei. “ Un proiect de lege vizând declararea Zilei de 9 mai ca sărbătoare națională, zi nelucrătoare, a fost respins de Parlament, dar prezentul proiect renunță la instituirea unei zile libere”, explică deputatul.  

Ziua de 10 mai să fie - Ziua Declarării Independenței României, au propus 77 de deputați și senatori PNL.

Având în vedere “imperativul constant de a lupta cu criza valorilor din societatea românească”, trei deputați de la PC au propus instituirea Zilei Naționale a Literaturii Române.  Deputatul PSD Constantin Mazilu a propus și el o zi a Cărții, pe 23 aprilie. “În data de 23 aprilie, în peste 100 de state, din toată lumea, se serbează Ziua Mondială a Cărții. (…) Considerăm imperios necesare astfel de activități și la nivelul României, având în vedere că, din pricina crizei financiare, precum și a altor numeroase impedimente, din nefericire, cultura a trecut în ultimii zeci de ani pe un plan secundar ” , se arată în expunerea de motive.

Ziua Înălțării Domnului să fie Ziua Eroilor, sărbătoare națională legală și zi nelucrătoare, a propus deputatul PSD Bogdan Diaconu.

Pentru că Bucovina a fost uitată ca importanță istorică, iar fărămițarea ei ca urmare a evenimentelor din 1940 a fost ștearsă din memoria politicienilor și autorităților române, patru deputați și senatori PNL au propus ca ziua de 28 noiembrie să fie Ziua Bucovinei.

Alți 27 de deputați și senatori din mai multe partide au propus ca ziua de 14 noiembrie să fie Ziua Dobrogei. “În contextual globalizării, când ajungem să sărbătorim Ziua Berii, Ziua Somnului, ziua Prieteniei sau alte zile lispite de valoare istorică, ignorăm elementele care au dus la crearea statului modern roman”, au explicat parlamentarii.

Nu în ultimul rând, 41 de deputați și senatori au inițiat un proiect de Lege prin care cer declararea zilei de 11 octombrie Ziua Școlii Ardelene. “Pe lângă Ziua Națională de 1 decembrie, avem o zi a Armatei la 25 octombrie, Ziua Drapelului național la 26 iunie, ziua Educației . În repertoriul acestor zile stabilite official, Școala Ardeleană merită omagierea sa într-o zi dedicată”, au încercat semnatarii proiectului de lege să-și convingă colegii că o zi în plus sau un minus nu contează.